Kupa – nepresušan izvor ljepote i inspiracije

Autor: Marjan Gašljević
Kroz cijelo njihovo dosadašnje odrastanje svoje malce uvijek volimo uputiti na doživljaje u prirodi koja nas okružuje. Istražujemo naš okoliš, učimo o njemu i uživamo u ljepotama koje nam pruža. Kroz učenje o okolišu učimo i činjenicu da iz istog tog okoliša nesmijemo samo uzimati već mu moramo i davati. Davati mu kroz očuvanje izvornih oblika i ljepota a da bi ga što bolje čuvali moramo ga itekako i upoznati. Danas smo odlučili spustiti se kanuima niz Kupu od Vurota do našeg omiljenog mjesta – Zibela. Da je „spustiti se“ lako kazati jest, međutim treba imati, pored ideje i dobre volje i resurse. E tu uskače Ekološka Udruga Kupa – Vurot.
Ekološka Udruga Kupa – Vurot, kako i samo ime kaže, nalazi se u Vurotu neposredno na lijevoj obali Kupe a predstavlja se sloganom: „Tko na kanuingu Kupom (plovu rijekom u čamčiću zvanom KANU) pokupi,zbrine (za to adekvatno mjesto) zaostalo tuđe smeće, fotka te objavi te iste fotografije na svom ili facebook profilu udruge neka smatra bespotrebnim ostavljati ikakve donacije udruzi. Znači, dođite, poslužite se resursima udruge, učinite dobro djelo i uživajte u prekrasnoj i jedinstvenoj nam ljepotici rijeci Kupi. DJELUJ LOKALNO-MISLI GLOBANO“.
Udruga je, dakle, okupljalište osoba koje vole i uživaju u Kupi. Neprofitna je i funkcionira na donacijama članova koji, pored uživanja u blagodatima Kupe, često organiziraju i provode akcije čišćenja korirta i obale te provode akcije edukacije očuvanja ovog blaga našeg bliskog okoliša. Nedavno su, primjerice imali akciju u kojoj je sudjelovalo preko 60 vrijednih članova a posebno su ponosni na događaje kada u kanuima i drugim čamcima niz Kupu spuštaju najmlađe.
Koliko najmlađima znači doživljaj kanuinga na Kupi i sam sam danas vidio na svojim malcima. Nisu znali kud idemo sve dok nismo došli na obalu iznad pontona okruženog raznobojnim kanuima. Uzbuđenje je bilo na visini a kada su kanui kliznuli niz prekrasnu, ugodno svježu i čistu Kupu sreći nije bilo kraja.
Dok smo ih ispraćali niz tok rijeke nije nam promakao pogled na udaljenu sisačku panoramu. Zibelski neboderi i silosi koji nadvisuju beskonačno zelenilo. Nekako spontano mi je došlo pitanje koliko stanovnika našeg Grada uopće zna za postojanje ovog komadića raja samo nekoliko minuta od užurbanog centra.
Svježina Kupe, duboka hladovina gustog raslinja, igra kedera u čistoj vodi, neobična tišina isprekidana samo ptičjim cvrkutom je, bar meni, lijek koji liječi i brige oko korone, potiskuje razmišljanja o nerealnim obećanjima političara u kampanji, sitnim i krupnim lažima i svim onim nedaćama koje okupiraju običnog građanina ove lijepe Zemlje.
Svakako, svratite, nećete niti jednog trenutka požaliti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here