Liker od trešanja

Odlučio sam da danas ne pišem o politici, sexu i dijeti (barem ne do daljnjega). Onda više ništa ne ostaje nego da se piše o jelu i piću. Ovaj put `ajmo malo o piću. Prije par godina sam iz Gline u Holandiju donio kutiju s puno papira, knjiga i što bi moja mama znala reći, „drndoka“. U toj hrpi stvari sam našao i kuharicu moje mame. Za one između nas koji ne znaju o čemu se radi ovako. Kuharica je u stvari bilježnica s tvrdim koricama koju je imala svaka udata (a i neudata) žena. U tu bilježnicu si je napisala recept za kolače, juhu, varivo itd. U to doba nije bilo Jammie Olivera ili kakve poznate ličnosti koja bi izdala knjigu s receptima. To je tek krajem šezdesetih godina postala moda. Na našem području je tad izašla knjiga “Recepti Sofije Loren”. Vražju mater Sofije Loren! Ona uopće nije znala kuhati. Nego je lijepo izdala knjigu da zaradi koju liru. Dakle, davno prije toga, naše mame i bake su imale bilježnicu u koju su pisale recepte koji ukućani vole. Ja se već par godina spremam da te recepte ili prepišem pa izdam knjigu ili da ih barem prevedem na holandski tako da moja bolja polovica počne  praviti banijske specijalitete. No u ovoj priči se ne radi o kuharici moje mame nego o receptu za liker od trešanja koji upotrebljava moja bolja polovica.
Još samo jedna stvar prije nego počnem s likerom. Vi vjerojatno znate da se Holandezi smatraju škrticama. O tome ima jedan vic kojeg su izmislili naši susjedi s juga-Belgijanci. Pitanje ide ovako: S kojom rečenicom počinje svaki holandski recept? …Dakle?  Svaki recept počinje s: “Posudi dva jaja…“
Dakle, sad liker od trešanja.
Neki bi to zvali rakija od trešnje ili “trešnjevača”. Ali, ne radi se o običnoj rakiji nego o likeru. Liker je fina stvar, a ne kao ona obična banijska rakija.
Ljudi moji, liker!
Dakle, treba vam slijedeće:
1 litra votke.
1 kg trešanja.
500 gr šećera.
I to je sve.
Sad da vam objasnim kako se to priprema. Odite u Lidl i kupite najjeftiniju votku. Ja sam ovdje u Holandiji uzeo votku Puškin za 8.50 eura (prava komunistička votka od 40% alkohola). Operite trešnje i odstranite koštice. To se može napraviti ručno ili s aparatom koji se u Holandiji zove “ontpitter”, u prijevodu istrebljivač koštica. Nešto kao vadičep, ali za koštice od trešnje. Stavite ih onda u staklenku. Nakon toga ubacite tih ½ kg šećera i nakon šećera ulijete u tu staklenku litru votke. Sve se to onda hermetički zatvori, malo promućka i stavi na sunce. Slijedeća 4 tjedna stoji svaki dan na suncu. Svaki dan je treba malo promućkati da se šećer rastopi u toj votki i da sok iz trešanja uđe u votku. Nakon četiri tjedna se to procijedi. Pazite da se trešnje ne oštete u cjedilu jer onda taj liker neće biti proziran nego će ga zamutiti ti komadići trešnje. Od toga se ne umire ali nije estetski pa je bolje procijediti da se dobije prozirna tekućina crvene boje. E, ta se tekućina se onda ulije  u neku gizdavu staklenu bocu i onda u frižider. Liker se servira hladan u gizdavoj čaši.
Važno je da bude lijepa staklena boca i staklena čaša s tankim stjenkama. Onda to bolje prija i cijeli ugođaj pijenja je fantastičan. Nema mi ništa gore od toga nego da se tako fini liker stavi u plastičnu bocu od ” Jane” s koje se čak ni ne odstrani naljepnica. Najgore je još kad se taj slatki liker ulije u čašu u kojoj je nekad bio senf,  vegeta ili nutella.  Liker koji sad radi moja bolja polovica će biti gotov za tri tjedna. Javit ću vam o tome drugom zgodom.
Još da napomenem da umjesto trešanja može ići i koje drugo voće: limun, jagoda, orah, breskva. Probao sam liker od ananasa ali taj nije bio baš dobar. Bolje da se ne trudite s ananasom jer ćete se razočarati. Još zadnja napomena. Trešnje koje ostanu nemojte ni slučajno baciti. One su odlične sa sladoledom i šlagom.
Što da kažem za kraj? Za one koji piju: Živjeli, a za one koji jedu sladoled s trešnjama dobar tek!
By Marijan Jozić 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here