Od zagrebačkog Ribnjaka do obale Une Hrvatske Kostajnice:sutra završava smaragdna čarolija

Sutra, 26. lipnja 2020.godine u Hrvatskoj Kostajnici se završava 13. izdanje jedinstvenog putujućeg festivala filma o zaštiti okoliša i prirode. Ovogodišnje izdanje, pomalo drukčije od ostalih izdanja zbog svjetske krize virusa covid-19, počelo je 21.lipnja u Zagrebu. Na krovu Centra mladih Ribnjak, proglašeni su pobjednici, te su prikazani pobjednički filmovi.
Kako je u konkurenciji bilo 35 filmova pristiglih iz 21 zemlje, a selektiranih u 4 kategorije, međunarodni žiri je odlučio slijedeće;
– član žirija Ruriku Uzu iz Japana je proglasila najbolji film u kategoriji dječjeg eko edukativnog: “Plantae” brazilskog autora Guilherma Gehra.
– član žirija Juliana Paniague iz Kolumbije proglasila je najbolji film u kategoriji animiranog filma: “Echo” iranskog autora Barzan Rostamija.
-član žirija Rachel Caplan iz USA je proglasila najbolji kratkometražni film: “Traces” belgijskog autora Sebastiena Pinsa.
– član žirija Jaume Quiles iz Španjolske je proglasio najbolji dugometražni film: “Stalking Chernobyl: exploration after apokalypse” brazilske autorice Iare Lee.
Otvaranje festivala na terasi Centra mladih Ribnjak ugostilo je glazbenika Andriju Rudića, dok je fotograf Nikola Šolić izložio fotografije pod nazivom “Una-voda”. Festival je otvorio talijanski film o Smaragdnom eco film festivalu pod nazivom “Festival na pedalama” autorskog dvojca Marca Carlonea i Francesca Rasera, koji je snimljen prošle godine u sklopu europskog projekta koji se bavi filmskim aktivizmom na području Balkana. Osim pobjedničkih filmova, prvi dan festivala u Zagrebu je završio svjetskom premijerom eksperimentalnog filma “The corona” autorice Branke Bešević Gajić iz Srbije.
Zatvaranje festivala će prikazati ostale filmove koji su bili u konkurenciji za plaketu SEFF-a. U Hrvatskoj Kostajnici ceremonija zatvaranja festivala počinje u 21 sat u atriju hotela Central gdje će publiku ponovno zagrijati glazbom Andrija Rudić. Ulaz je slobodan.
Tijekom festivala su realizirane filmske radionice s djecom i mladima na kojima je nastao i film koji će biti premijerno prikazan na sljedećem izdanju Smaragdnog eco film festivala.
Promotor, tj. “kum” 13. SEFF-a je glumac Asim Ugljen, dok vizual festivala potpisuje crtač stripa i ilustrator Dubravko Mataković. Pokrovitelj festivala je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok su partneri Centar mladih Ribnjak i  festival “Tesla in Lika” iz Gospića.
Smaragdni eco film festival je član međunarodne mreže zelenih filmskih festivala Green film network, te je jedinstven u svijetu po tome što međunarodni festivalski tim putuje biciklima po ruralnim i urbanim mjestima Pounja i šire regije, prikazivajući publici filmove koji bude ekološku svijest. SEFF je filmski festival bez ugljičnog otiska.
Daniel Pavlić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here