Svečani koncert u povodu promocije novog klavira Steinway u Petrinji

U subotu, 27. lipnja 2020. u 19:30, u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji održat će se svečani inauguracijski koncert kojim će biti promoviran novi koncertni glasovir.

Instrument je proizveden od strane najpoznatijih i najboljih svjetskih graditelja glasovira, tvrtki Steinway & Sons, koja iza sebe ima povijest izrade dulju od 160 godina i s ponosom ističe kako čak 19 od 20 koncertnih pijanista odabire baš njihovo glazbalo. Koncertni glasovir kojim se diči Petrinja izuzetno je glazbalo vrijednosti od čak 819 tisuća kuna i njegova će nabavka sigurno biti dodatni poticaj glazbenom i kulturnom životu Petrinje.

Veliku zaslugu, radi svojeg angažmana, za nabavku novog glasovira imaju i dva izuzetna glazbenika petrinjskih korijena koji su jako vezani za ovaj kraj: poznati i nagrađivani pijanist Karlo Ivančić, te proslavljeni orguljaš (ali i pijanist) Edmund Andler-Borić koji je povodom ovog koncerta napisao:

Petrinja je grad bogate glazbene povijesti i naslijeđa. Grad je to koji baštini gotovo dva stoljeća organiziranog i kontinuiranog glazbenog života – usprkos mnogim neugodnim epizodama tijekom njegove povijesti. U Petrinji je stasala jedna od najstarijih gradskih limenih glazbi, najstarije zborsko društvo „Slavulj“, te jedan od prvih Glazbenih zavoda podignutih u Hrvatskoj u 19. stoljeću, Petrianer Musikverein.

Nastavljajući sve to, grad Petrinja osjetio je istinsku potrebu za novim koncertnim klavirom – ne bi li još više podigao kulturu glazbenog života i postao poželjno mjesto muziciranja klavirskih virtuoza. Početkom ove godine zahvaljujući gradu Petrinji, Hrvatskom domu Petrinja, te posebno gradonačelniku Darinku Dumboviću, te velikom  angažmanu pijaniste petrinjskih korijena Karla Ivančića, Petrinja je kupila novi koncertni klavir vodeće svjetske marke STEINWAY.

Na svečanom koncertu nastupit će vodeći hrvatski pijanisti Đuro Tikvica, Lovre Marušić, Ruben Dalibaltayan, Dalibor Cikojević i Karlo Ivančić.

Ulaz je slobodan.

 

 

PROGRAM KONCERTA

 

Andrej Vidović

Joseph Haydn: Divertimento br. 4 u D – duru

Allegro

 

Lovre Marušić

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata br. 10 u C – duru, K 330

Allegro moderate

Andante cantabile

Allegretto

 

Dalibor Cikojević

Johannes  Brahms: Intermezzo op. 117 br. 2 Andante non troppo

Claude Debussy: Preludij br. 12 “Minstrels”

 

Đuro Tikvica

Petar Iljič Čajkovski: Barkarola (Lipanj) iz ciklusa Godišnja doba

Andante maestoso iz baleta Orašar

(transkripcija Mihaila Pletnjova)

 

Ruben Dalibaltayan

Franz Liszt: Petrarkin sonet br. 104

Richard Wagner – Franz Liszt: Isoldina ljubavna smrt

 

Karlo Ivančić

Modest Petrovič Musorgski: Slike s izložbe (izbor)

VIII. Katakombe – S mrtvima na jeziku mrtvih

1. Baba Yaga (Koliba na kokošjim nogama)
2. Velika vrata Kijeva

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here