U sklopu Re:Think festivala Sisak dobiva 6 novih murala

Boris Bare radi na muralu u Krležinoj ulici 8

Autor: Aleksandar Olujić

Sisak, 25. lipnja 2020. – U Sisku je u tijeku ovogodišnji, peti po redu, Re:Think festival u sklopu kojega će grad biti bogatiji za još šest murala. Prvi od njih već je završen na stambenoj zgradi u Ulici Ivana Meštrovića 14, a predstavlja hommage našem velikom slikaru Slavi Strieglu, na kojem je autor murala, Leonard Lešić, prikazao mladog Slavu s kistom u ruci.

Prošlih su godina zahvaljujući zalaganju i radu organizatora festivala koji su doveli vrhunske street umjetnike iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Meksika, Urugvaja, Argentine i drugih zemalja Europe i svijeta, u Sisku stvoreni deseci murala, a Sisak se pozicionirao u značajno mjesto na svjetskoj karti street-arta. Ove godine radi pandemije izazvane koronavirusom strani umjetnici nisu bili u mogućnosti učestvovati na festivalu. No, zato su tu domaći umjetnici, te tako pored Lešića murale oslikavaju: Jadranka Lacković (u Šenoinoj ulici 8), Hana Tintor (u Matoševoj ulici 8), te Boris Bare koji radi na muralu u Krležinoj ulici 8, a kojeg je danas obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Tom prilikom Gradonačelnica je rekla kako je ovo „odličan projekt koji je do sada rezultirao s 33 murala zbog kojih je Sisak došao i na neke svjetske portale“, naglasivši da joj je posebno drago što ove godine projekt okuplja isključivo domaće umjetnike „kako bi ih poduprli u ovoj izazovnoj situaciji izazvanoj krizom korona virusa”, te da će Grad i nadalje podržavati festival.

Inače, organizator i pokretač festivala je Udruga KultCom, a projekt se realizira kroz suradnju s Gradskom galerijom Striegl, čija je ravnateljica, Alma Trauber, rekla kako je do sada na festivalu sudjelovalo 24 umjetnika iz Hrvatske, Urugvaja, Meksika, Austrije, Srbije i Poljske, istaknuvši da ove godine su sudionici isključivo hrvatski umjetnici kojima se na taj način daje podrška u trenutnim nezavidnim vremenima za umjetnost i kulturu.

Osim na spomenutim lokacijama, murali će biti izrađeni i na zgradi bivšeg razvojnog instituta Željezare Sisak, današnji Kul In i Pisak, kojeg će izraditi Miron Milić, te kao završni mural onaj na novom vrtiću Sunce kojeg će izvesti Re:Think tim.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here