Sjećanje u Brestu: 26. lipnja 1991. osnovan Prvi samostalni vod HV za obranu Bresta Pokupskog i Male Gorice

Novinar Antun Petračić
 Otac Ivan, majka Ankica i teta Katica, najbliža rodbina još uvijek nestalog i nepoznate sudbine branitelja  Mladena Brlekovića iz Bresta Pokupskog ( 1. lipnja 1995. godine nasilno otetog na lijevoj obali i  preko Kupe  odvedenog u okupiranu Petrinju), sinoć su prvi stavili svijeću na zajednički spomenik  žrtava Drugog svjetskog rata i poginulih-nestalih u Domovinskom ratu. Postavljen je i vijenac od svježeg cvijeća, a slijedila su izaslanstva braniteljskih, dragovoljačkih i veteranskih  udruga, ratne policije, mjesnog odbora, Grada Petrinje, političkih stranaka…
Na godišnjicu utemeljenja  Samostalnog voda Hrvatske vojske za obranu Bresta Pokupskog  i Male Gorice, prve takve  dragovoljačke postrojbe Grada Petrinje, osnovane 26. lipnja 1991., od društvenog doma do spomenika sudionici su prošli mimohodom sjećanja, uz  gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, predsjednika Gradskog vijeća Nenada Radoševića i župnika za Brest i Malu Goricu vlč. Mladena Vidaka, koji je predvodio molitvu, a u   kapeli sv. Barbare služio i misu zadušnicu.
U obraćanju kod spomenika, gradonačelnik je domaćima  izrazio veliku zahvalu za pokazanu hrabrost, odvažnost u obrani civilizacije i uvođenje demokracije.
-Demokracija i višestranačje iz Bresta su krenuli u Petrinju. Neću imenovati mnoge ljude s kojima sam bio ovdje, s istaknutim političarima koji su dolazili i pokazali kako Brest ima svoju snagu, ponos i ogroman doprinos za višestranačje. To je Brest, i moramo reći mnogima ljudima hvala, a pogotovo našim hrvatskim braniteljima i svima vama koji skrbite i čuvate tradicionalne vrijednosti Bresta. Imate udruge, imate i ono što je izuzetno važno za život, vašu kapelicu svetu Barbaru, s kojom ste čuvari duhovnosti, kojom promičete sebe, svoju ljubav, ali i zajedništvo. Zato mislim da takvi trebate ostati, a ja kao gradonačelnik, hrvatski branitelj, nastojat ću da ispravimo mnoge nepravde koje je Brest doživio kroz svoju noviju povijest, a pogotovo u budućnosti. Želim da ovo mjesto više ne postavlja pitanje vode, odvodnje, cesta, odrona, kuće Jurinac i magistralnog cjevovoda prema Lekeniku, to je što gradimo. Nije lako i sve to košta, ali moramo se jače nametnuti kako bi pokazali da ovdje nismo slučajni prolaznici i da smo možda u Domovinskom ratu imali rezervni položaj. Mi ga sada nemamo, ovdje imamo spomenike, imamo grobove,imamo sjećanja i imamo trajnu vrijednost hrvatskih branitelja koji su utkali svoje živote upravo u temelje Republike Hrvatske. Na ponos njima dolazim uvijek ovdje, i vama, da vas pogledam u oči, da vam kažem hvala, puno hvala na mukotrpnosti, na svemu onome što proživljavate svaku noć kada legnete u krevet i mislite gdje su vaši najmiliji i to nitko ne zna tko nije proživio. Svi mi koji smo prošli Domovinski rat i koji smo ostali bez svojih najbližih, to najbolje znamo, zato trebamo budućim generacijama  objašnjavati da postoje ljudi koji svaku noć legnu u krevet s osjećajem prema svojima kojih više ne vide, kojih više nema i koji su utkali svoje živote u Domovinu – kazao je gradonačelnik D. Dumbović.
Ove godine izabrani novi predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Bresta Željko Hrnčević ujedno i predsjednik Kluba dragovoljaca i veterana Bresta Pokupskog – Male Gorice, podsjeća kako se 26. lipnja sjećaju svih poginulih branitelja, svojih susjeda, prijatelja, rođaka i civila Domovinskog rata. Iz ova dva susjedna sela poginulo je desetak branitelja, osam civila i jedna osoba još se vodi nestalom.
-Mi smo prvi samostalni vod, vojna formacija osnovana 26.06.1991. godine. Pod velom tajne 1990. došlo je kod nas u Brest i Malu Goricu 18 pušaka i bile su skrivene, a na današnji dan 1991.  su izvađene i formirali smo se kao prva vojna formacija ovog dijela Pokuplja. Ovakvo obilježavanje gajimo već pet-šest godina, nadam se da ćemo tradiciju gajiti dok smo živi jer to je najmanje što možemo učiniti: upaliti svijeće i položiti vijenac za naše poginule susjede, prijatelje, branitelje i civile – rekao je Ž. Hrnčević.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here