Baader-Meinhof-fenomen

Pitate se od kuda mi to? Najprije da objasnim taj fenomen. To vam je kad vas netko na nešto podsjeti i vi onda jedno vrijeme često tako nešto vidite ili doživite. Na primjer, kupite si novi kaput i onda jedno vrijeme često vidite nekoga s istim takvim kaputom. Ili kupite si novi auto. Kad odjednom stalno viđate isti takav auto, iste takve boje.

Taj je fenomen dobio ime Baader-Meinhof-fenomen jer je jedan novinar spoznao da to ime često čuje nakon što ga je čuo po prvi put. Baader-Meinhof je, u stvari, njemačka teroristička organizacija koja je bila aktivna u prošlom stoljeću. Na Stanford univerzitetu su 2006. godine opisali taj fenomen i dali mu ime “ Baader-Meinhof-fenomen ali i “Frekvencijska iluzija”.

Dobro, eto sad znate što je to. E sad da vam kažem kako se to uklapa u moje aktivnosti. Prije par dana sam na Facebooku vidio da je moja poznanica Vesela Šterk bila u Glini. Kažem to mojoj boljoj polovici, a ona mi kaže: ”Vesela ima neke veze sa Habsburgovcima, zar ne?”

I ja se sjetim da mi je Vesela pričala o tim stvarima ali sam već malo zaboravio detalje. Razlog za to je možda što starim ali je možda i to da ja nemam pojma o rodbinskim odnosima. Sreća je što znam tko je mama, tata, sestra, baka i djed. One komplicirane stvari oko pradjeda, šukundjeda, nećaka, sestrični, strina, jetrva, tasta itd., to je za mene, što bi se reklo, špansko selo.

I tako se sjetim da je Katica Gašljević Tomić jednom napisala priču o Veseloj Šterk i Habsburgovcima. Javim se tako Katici i upitam je za tekst te priče da napokon pohvatam konce u toj austrijskoj vezi naše Vesele. Ta priča još stoji na internetu, ali dobio sam i tekst koji sam proučio i napokon skužio o čemu se radi. Evo ukratko:

Car Franz Jozef (Franjo Josip) i Sisi su bili muž i žena. (Franz Jozef se može naći na dukatima glavašima i na kabaničarima.) To je austrijski car s onim velikim zulufima. Sisi je bila zgodna ženska ali jako nesretna jer je Franz Jozef stalno nešto šljakao za svoju veliku Monarhiju pa joj nije davao dovoljno pažnje. Oni su imali sina Rudolfa. Naravno, Rudolf je imao love, bio je pametan ali iz dosade je jurio žene. Moglo bi se reći da je bio playboy. OK. Zapamtite sad tog Rudolfa, prestolonasljednika i sina Franje Josipa.

U to doba je u austrijskoj vojsci bio neki oficir koji se zvao Vetsera. Kod nas bi se kazalo Večera pa nas to asocira na obrok – večeru ali Austrijanci pišu Vetsera. On je bio zapovjednik straže kod grada Brna. Jedne noći on se htio našaliti sa svojim stražarima i prišao im je nenajavljen. Oni viču “Stoj”, ali on ne staje. “Stoj ili pucam!”, a on šuti i ide dalje. I stražar ga kokne. Taj natporučnik Vetsera je imao sedmero djece (a ponašao se tako neodgovorno). Žena mu je ostala udovica s tih sedmero djece. Najmlađa curica se zvala Filipina, a najstariji sin se zvao Franz (Franjo). Taj Franz se kasnije oženio barunicom Baltazzi i dobio kćer koju su nazvali Marija Vetsera. Ona najmlađa kćer Filipina se udala za Thomasa Lenocha. Tako je dobila ima Filipina Lenoch. Filipina Lenoch je bila prava ljepotica. Ispostavilo se da je ona u stvari prabaka naše Vesele Šterk i tetka te Marije Vetsere. (nije onda ni čudo sto je i Vesela tako zgodna dama).

E, sad stupa na scenu onaj Rudolf koji je sin i prestolonasljednik cara Franje Josipa. On se je zaljubio u tu Mariju Vetseru. (nećakinju prabake naše Vesele). Ne samo da se zaljubio nego je kupio dvorac Mayerling i tamo se s njom sastajao i  obljubljivao ju. Na kraju su se dogovorili da on i Marija Vetsera zajedno naprave samoubojstvo. Jedne noći je ubio Mariju Vetseru, stavio joj ružu u ruku pa onda ubio i sebe. Tako su završili lijepa nećakinja Veseline prabake i sin Franje Josipa.

Dakle, to sam ispričao mojoj boljoj polovici. Slučajno se dogodilo da smo slijedeći dan išli u nabavu i usput se provezli uz neku trgovinu s polovnim stvarima. Stamen i kažem: “`Ajde da vidimo što imaju.” Prolunjamo malo po trgovini i ja ne nađem baš ništa za sebe ali moja ženica pronađe DVD s mini serijom koja se zove: “The Crown Prince the Son of Sissi” (Prestolonasljednik i sin od Sissi). O čemu se radi? Pa baš o tome Rudolfu, sinu Franje Josipa i o Mariji Vetseri, nećakinji prabake naše Vesele. Ta mini serija je u stvari priča o dvoje zaljubljenih koji su na kraju napravili samoubojstvo.

Kako žalosno! Ili kako romantično!

Da li je to slučajnost ili Baader-Meinhof fenomen, nemam pojma. Nekako je baš čudno da se sve ovo dogodilo u 2 dana: “Frekvencijska iluzija”.

 

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here