Novi slogan u plavoj boji „Graberje u srcu“: Proslavljen dan sela i blagdan Rođenja Ivana Krstitelja

Autor: Antun Petračić
Graberje je rubno selo Grada Petrinje prema susjednoj Glini, a svoj dan slavi uz blagdan Rođenja Ivana Krstitelja, kalendarskog nadnevka  protekle srijede 24. lipnja, a obilježenog sinoć svetom misom i  prigodnim skupom domaćih i gostiju.
Na pozornici terase ispred Doma Hrvatske seljačke sloge ( poslije Domovinskog rata preuređenog  iz nekadašnje pučke škole) misu je služio kapelan iz Petrinje Hrvoje Zovko, privremeni duhovnik župe Gora, jer je bolestan don Paško Glasnović, rektor toga Marijanskog svetišta Sisačke biskupije. I s mise i na okupljanju poslije, svome župniku  iz Gora poslane su  dobre želje za ozdravljenje i brzo vraćanje među  vjernike.
Graberčane su pozdravili gradski vijećnik Miroslav Petračić i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a predsjednik VMO Tihomir Bunjan pozvao  mlade i odrasle suseljane  da  održe zajedništvo, nastave graditi, razvijati i napredovati. Na takvoj dogovornoj i uspješno funkcioniranoj  političkoj  slozi djeluje novo  vodstvo sela, utemeljeno u veljači ove godine od članova  HSS, HDZ i Narodne stranke reformista ( što je rijetkost u mjesnoj samoupravi Petrinje).
Iz ovakvog jedinstva,  Graberčani ističu najnovije  uređenja malonogometnog igrališta na livadi iza njihova doma.
– Na naš poticaj i  pripremne radove, Grad je omogućio  strojno uređenje, a  nabavit će i mreže za naše  već postojeće  golove – o aktualnoj akciji njihova sela kaže T. Bunjan.
Jučerašnja proslava  prvi puta je  obilježena  uz slogan „Graberje u srcu“, s  motom i   grafičkim rješenjem u plavoj boji na bijelim majicama,  što je predložio  predsjednik sela Tihomir Bunjan, držeći se tradicije jer su   nekada imali nogometni klub Dinamo, naravno, s modrom  bojom dresova.
Zbog pridržavanja epidemioloških  mjera  Covida-19   ovogodišnji dan sela prošao je bez  tradicionalnih folklornih Ivanjski susreta, koje je  ranijih godina organizirao KUD Seljačka sloga.
– Umjesto nastupa većeg broja sudionika, pozvali smo samo  predstavnike najbližih prijateljskih društava, a  odazvali  se  Čuntićanka, Hrvatski Čuntić, Đeram iz Dragotinaca,  Hrastovačka gora  iz Hrastovice, Treća sreća iz Gline i Viduševac- kazao nam  Joso Škrljac,  predsjednik domaćih folkloraša.
Nije se ni tamburalo, prošlo je bez plesa i pjesme, bez prodavanja tombole sa svakim dobitnim brojem,  izostao  i šaljivi igrokaz kojeg je  redovito na aktualnu opću situaciju i s temom iz svoga okruženja izvela vesela uigrana družina  glumaca-amatera…
Ljetno slavljenje svetaca nastavlja se i sutra 29. lipnja: na blagdan apostola sv.Petra i Pavla, svoj dan ima Taborište, selo na drugoj strani Grada Petrinje.  Sveta misa u kapelici na groblju služit će se u 18 sati, a potom u 19 sati na spomenik u  središtu Taborištu položiti vijenci i svijeće. Službeno je najavljen dolazak gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here