To se čekalo – do 3000 kuna mjesečno 12 mjeseci sufinanciranja svakog novog radnog mjesta u Petrinji!

Grad Petrinja je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava dobio Odluku o financiranju projekta Dodjela bespovratne potpore za razvoj poduzetništva na području Grada Petrinje u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 9.940.488,80 kuna uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić istaknuo je kako sada predstoji potpisivanje ugovora, a nakon toga će se krenuti s provedbom ovog projekta, te dodao: „Mi smo to najavili već prije nekih dvije godine. To je ovih 10 milijuna kuna za sufinanciranje svakog novog radnog mjesta do tri tisuće kuna mjesečno, tj. do 50% bruto dva plaće, u trajanju 12 mjeseci. To je cca 36 tisuća kuna po svakom novo zaposlenom djelatniku, bez ograničenja na broj djelatnika. Dakle, svaki investitor i poduzetnik sad ima šansu doći do tih sredstava. Taj je program Gradsko vijeće usvojilo još za 2019. godinu. Naravno da smo ga produžili na 2020. godinu. Tim je programom predviđena provedba u trajanju od tri godine, odnosno do utroška ovih 10 milijuna kuna“. – rekao je Marić te dodao kako je već zaprimljeno 50-ak zahtjeva, a dobra je vijest kako će se potpore moći isplaćivati i retroaktivno. Već sad je spremno 13 ugovora za poduzetnike za prošlu godinu kojima će sada moći isplatiti oko 200 tisuća kuna.
Edisa Mašinović, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj istaknula je kako se radi o projektu koji je planiran u Intervencijskom planu Grada Petrinje unutar pilot programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva rada i mirovinskog sustava: „Radi se o programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pet malih gradova na ratom pogođenih područja. Ovo je prvi projekt kojeg će Grad uskoro ugovoriti iz Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Financiran je sa 100% i vrijedan je 9.940.488,80 kuna. Tu se zapravo radi o više vrsta poticaja u poduzetništvu. Ono što je bitno za korisnike, male i srednje poduzetnike je da su ovdje oni krajnji korisnici. Oni se javljaju direktno na natječaj Grada, Grad s njima sklapa ugovore i potom Grad ta sredstva dobiva po odobrenju zahtjeva za nadoknadom sredstava od Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je jedan od potpisnika ugovora, uz Hrvatski zavod za zapošljavanje“.
Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović ovom prigodom je istaknuo: „Prije svega ja mislim da se svakom poduzetniku trebam ispričati. To je ne moja isprika, nego isprika u ime svih onih koji su u tom procesu natječaja i osiguravanja sredstava iz IP-a, bili važni, gdje sam ja kao gradonačelnik odlučio i jedini smo Grad u IP-u, kada su građani opravdano po mnogim mrežama negodovali, koji su poduzetnici, rekli su što je sada s tim sada što mi sufinanciramo tri tisuće kuna mjesečno. Mi smo natječaj pripremili još prošle godine u studenom i dali smo natječaj jer smo dobili zeleno svjetlo jer je novac osiguran. Danas kada sam dobio Odluku o financiranju resornog ministarstva, to želim posebno podvući, obično će sada ljudi reći to je kampanja, nije kampanja, nego procedura koja se trebala ispoštivati. Ovo je jedini projekt od svih tih pet gradova za koji sam osobno rekao: Hoću 10 milijuna za nova zapošljavanja, od toga po radnom mjestu tri tisuće. Do danas, dok nije došla ta odluka mislio sam da ću ovih dana morati biti oštar, no odluka je sada tu. Definitivno da je novac postojao, sad je tu i odluka o samom financiranju tog značajnog projekta za Grad Petrinju. To je novih 10 milijuna kuna! Novih 10 milijuna kuna koje ulaze u realni sektor. Mislim da je to strašna priča u kojoj će trebali još samo malo strpljivosti.“ – rekao je gradonačelnik te se zahvalio svima koji su radili na Intervencijskom planu, ukupno vrijednom više od 205 milijuna kuna. „U ovom dijelu Hrvatske, nitko nema jači tim za povlačenje novca iz EU fondova“, zaključio je gradonačelnik. Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja je naglasila kako će isplata poticaja za 2019.godinu krenuti što prije nakon što se sklope ugovori.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here