Antinuklearna priča s Banije

Autor:Miroslav Šantek
DANIEL PAVLIĆ je bio još golobradi mladić kad je prije dvadesetak godina došao u dodir s papirima u Hrvatskoj Kostajnici na kojima su bile oznake radioaktivnosti i informacije o mogućoj gradnji odlagališta nuklearnog optada negdje na Baniji u blizini Dvora. Kao zaljubljenik u prirodu okupio je uski krug istomišljenika i pokušao cijeloj Hrvatskoj pokazati i objasniti da ovaj potez od Une do Kupe je komad netaknute prirode, prilično zaboravljen nakon ratnih zbivanja i područje s kojeg ljudi, nažalost, sve više iseljavaju. Daniel se borio, ali protiv vjetrenjača se ne može.Nije bio političar, nije imao nikakvo zaleđe iza sebe i dignuo je ruke. Ovih dana teška srca zauvijek odlazi iz Hrvatske Kostajnice. Daniel odlazi daleko u zemlju tulipana gdje ljudi potpuno drugačije žive, a sve je izvjesnije da nuklearni otpad doista dolazi u Čerkezovac pored Dvora.
Daniel Pavlić sa zaljubljenicima u rijeku Unu
DARINKO DUMBOVIĆ je iskusni političar. Već desetljećima u igri, od nanjižih političkih položaja do samog vrha i mjesta saborskog zastupnika prilično je poznat ovdašnjim stanovnicima i kako Đole pjeva: jedni ga fale, drugi žale, treći kažu e moj brale… ne može mu se poreći žestoki stav i protivljenje izgradnji nuklearnog odlagališta u Čerkezovcu koji nije neka fora ili trenutna moda – on to već desetak godina pokušava zaustaviti i potpuno je usamljen u političkom svijetu oko te problematike. Radio je mnoge antinuklearne akcije, prosvjede od samog Dvora preko Petrinje do Trga bana Jelačića u metropoli i kaže da ne misli nikad stati. Njegovo mišljenje je vrlo jednostavno – misli da ako se u SMŽ dovede nukelarni otpad da će ovaj ionako zaboravljeni kraj biti potpuno uništen. Njegova vizija je čista priroda, ekoturizam, kesten i med, lovni turizam i bezbroj malih OPG-ovaca koji proizvode prirodnu hranu.U svakom sučaju nikad se na ovim prostorima nije pojavio političar koji je javno kritizirao državu i vladu.
Darinko Dumbović
SNJEŽANA DRVODELIĆ je predsjednica udruge Zelena linija koja okuplja ljude koji se također pokušavaju boriti protiv izgradnje nuklearnog odlagališta u Čerkezovcu. Ona dijeli stavove Darinka Dumbovića koji je uvijek u svakom smislu i trenutku na raspolaganju ovoj udruzi. Danas je održala kratku tiskovnu konferenciju na petrinjskom placu na kojoj je izjavila da Zelena linija daje punu potporu Darinku Dumboviću na predstojećim parlamentarnim izborima jer se nalazi na listi Restart koalicije pod brojem 10 s kojima, kako kaže, imaju određene garancije da će se problem skladištenja radiokativnog otpada u potpunosti rješavati drukčije  u slučaju pobjede i preuzimanja vlasti na državnom nivou. Kako god bilo Zelena linija i dalje želi čistu prirodu i prosperitet našeg kraja.
Snježana Drvodelić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here