Petrovo i Pavlovo u Taborištu: Prva proslava novog seoskog vodstva s većinskom trojkom mladih neovisnih iz Grupe građana

Novinar Antun Petračić
Prigradsko selo Taborište   za Dan Grada i Lovrenčevo nekoliko je godina  Turistička zajednica Petrinje nagrađivala kao najuređeniju seosku sredinu. Ta su uramljena priznanja  postavljena u društvenom domu, a da su se opet sadašnji cjelokupni izgled  i kompletna  uređenost  naselja, s prepuno  detalja iz okućnica i dvorišta mještana  ocjenjivali ovih dana, Taborište bi opet ponovilo laskavu titulu.
Ovako dotjerano selo je zablistalo na svoj dan 29. lipnja, godišnji blagdan svetih  Petra i Pavla, proslavljen u organizaciji Vijeća mjesnog odbora i pokroviteljstvo Grada Petrinje, a trud je  novog mjesnog  vodstva  i pojedinačno domaćinstava.
Među inim detaljima za pohvalu i primjer, u nekoliko su se dvorišta razrasle  krošnje banana (!?), po travnjacima  i cvjetnjacima složeni  su plastični, metalni, betonski, drveni, glineni ili gumeni ukrasi poput  mini lokomotive s vagonima, rascvjetala jambo šalica, likovi sove, rode i puža, po ulaznoj  ogradi svinjogojske  farme likovni opis domaćih životinja, cijeli  u bijelo  obojen stari bicikl (  inače popularan detalj i u drugim sredinama), između dvije ograde stisnut nekadašnji zajednički seoski bunar…  Iza društvenog  doma Taborište razgranala se, proširila i još uvijek ovog  predzadnjeg dana lipnja bujno rodna mirišljava lipa…
U selu postoji  i privatni zoološki vrt (  kojeg ovaj puta nismo obišli), a vlasnik je Alen Tišinić, iz OPG Korablja Tišinić. U novom Vijeću mjesnog odbora Taborišta zamjenik je predsjednika iz većinske nezavisne Grupe građana, uz predsjednika  Roberta Brkanca i Zvonimira Sučića,  a s njima su još  Zlatko Golubić i Darko  Turkalj iz HDZ.
-Ovo je prvo Petrovo i Pavlovo u našem aranžmanu i s novim vodstvom. Praznik želimo podignuti na višu razinu, unijeti nove sadržaje, ali nažalost ove godine zbog situacije s koronavirusom nismo znali hoćemo li moći uopće održati proslavu.  Uređivali smo okoliš društvenog doma i spomenika, uveli drugačija pravila u rad mjesnog odbora, nadamo se da će tako i dalje funkcionirati i selo ići prema naprijed, jer nam je to jedini cilj političkog aranžmana. Prioritet je da se selo ujedini, a među problemima su infrastruktura, cesta i gradsko odlagalište otpada te odlazak mladih u inozemstvo i veće gradove u Hrvatskoj- kazao je A.  Tišinić.
Proslavljalo se  svetom misom na seoskom groblju i sjećanjem u središtu Taborišta uz spomenik  12 žrtava Domovinskog rata i čak 55 mještana stradalih u Drugom svjetskom. Na oba mjesta molitvu  su predvodili župnik iz Hrastovice pater Dragan Grizelj i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a uz izaslanstva sela, udruga  Domovinskog rata, vatrogasce i političke stranke,  svijeću je stavio i  gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
-Došao sam iz poštovanja prema mještanima Taborišta,  ljudima koji imaju svoj put i  svoj cilj. Kao i svako naše drugo mjesto u Gradu Petrinji i Taborište je imalo uspone i padove, prirodne i ljudske tragedije iz Domovinskog rata i zato smo ovdje da se poklonimo pred križem i iz pijeteta prema svima onima kojih nema kažemo veliko hvala. Mislim da je ovo dan kada trebamo čestitati i reći svim mještanima za zajedništvo i druženje s puno ljubavi za svakog prijatelja, prolaznika. Znamo da su ovdje ljudi gostoprimivi i žive kako bi sačuvali tradicionalne  vrijednosti.  Sjećam se prošlih godina kad sam god došao ovdje za Petrovo uvijek su bili klinci iz vatrogastva u poznatom takmičenju, a sad vidimo da je to na distanci zbog korone koja nas malo odvaja. Danas slavimo duhovnost i plemenitost Taborišta i zato ću uvijek biti uz njih kao gradonačelnik. Potpisali smo ugovor od 400.000 kuna za dječje igralište, a svaka komunalna infrastruktura je nadgradnja svega onog što građanima treba, zato želim da naši partnerski odnosi budu još bolji – izjavio je D. Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here