DIP je objavio način glasanja na biračkim mjestima. Zbog velikog broja upita građana, Stožer CZ Grada Petrinje donosi najvažnije upute koje se odnose na birače i način glasanja na biračkim mjestima:
-Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).
– Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.
– Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.
– Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu.
– Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.
– U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.
– Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zatvorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati.
– U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.
– O broju birača na biračkom mjestu vodi brigu član biračkog odbora kojeg je predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika biračkog odbora zadužio za nanošenje dezinficijensa, odnosno kontroliranje nanošenja dezinficijensa. Birači se zadržavaju na biračkom mjestu najkraće moguće vrijeme koje je potrebno za glasanje.
– Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).
– Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.
– Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera propisanih ovim Tehničkim uputama.
– Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.
Detaljne upute za glasanje na biračkim mjestima nalaze se na slijedećoj poveznici:

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here