DIP je  objavio način glasanja osoba u samoizolaciji. Kako bi birači koji će na dan izbora 5. srpnja 2020. biti u samoizolaciji, mogli glasati, dužni su javiti se nadležnom gradskom/općinskom izbornom povjerenstvu do četvrtka, 2. srpnja 2020. i zatražiti da im se, uslijed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasanje na adresi prebivališta. Kontakt podaci svih izbornih povjerenstava nalaze se na slijedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/sabor2020/izbpov/1/
– u izborniku (prozorčiću) je potrebno odabrati VI. Izbornu jedinicu.
Kontakt podaci Gradskog izbornog povjerenstva Grada Petrinje: telefon: 044/‪515-232‬ i 044/‪515-222‬, email adresa: gip.petrinja@izbori.hr
Zbog velikog broja upita građana, Stožer CZ Grada Petrinje donosi najvažnije upute koje se odnose na način glasanja izvan biračkog mjesta:
– Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).
– Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta biraču omogućuju glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi, osim ako birač nije u mogućnosti pristupiti ulaznim vratima kada članovi biračkog odbora sve radnje obavljaju u stanu/kući. U stan/kuću član biračkog odbora ulazi s nazuvcima na cipelama.
– Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog izrečene mjere samoizolacije omogućuju biraču glasanje isključivo na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi.
– Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu obavezno nose maske i rukavice.
– Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču. Dezinficijensom se dezinficiraju i ruke birača prije i poslije glasanja.
– Birači kojima je izrečena mjera samoizolacije tijekom glasanja obavezno nose maske.
Naprijed navedene upute primjenjuju se i na glasanje birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu zbog invaliditeta, uslijed čega im se omogućava glasanje izvan prostorija.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here