Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku: Izabrane najljepše okućnice, cvjetnjaci i detalji, prvi put nagrade za domaću bašču, povrtnjak, vrt…

Novinar: Antun Petračić
Turistička zajednica Grada Petrinje i  ove je godine organizirala akciju Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku, s tradicionalnim  izborom najljepše uređene okućnice, javnog objekta, balkona, izloga, turističkog objekta, turističke ponude i zanimljivosti.
U ove uobičajene i već uhodane kategorije prvi put je uvršteno ocjenjivanje tradicijskog povrtnjaka ( naše bašče), a zajedničkim kriterijima  posebno se pazilo na cvjetnost, hortikulturno uređenje, opremljenost, uređenost, vrste i oblike  ponude, sa zajedničkim ciljem akcije: unapređenje životnog i radnog prostora te očuvanje i zaštita okoliša.
Na svoju tradicionalnu akciju za 2020. godinu iz Turističke zajednice pozvali su građane u  vrijeme proljetnog vladanja epidemioloških mjera Covida 19. što je uzrokovalo i drugačije prijavljivanje. Umjesto izravnog obilaska terena, pozvani su  zainteresirani građani da sami online šalju prijave i  prilože  fotografije i kratke opise za  predloženu kategoriju.
Na ovaj način iz svih dijelova grada i ulica Petrinje,  ali i iz  sela Taborišta, Male Gorice, Bresta Pokupskog i Velikog Šušnjara,  u ured TZP stiglo je podosta prijava: 12 natjecatelja za okućnice, šest za bašču-povrtnjak i po dva prijedloga za izloge i javne objekte.
Tročlano Povjerenstvo za  odabir okućnica, balkona, vrtnih detalja i bašči-povrtnjaka ( Nina Panjan iz Komunalca,  Maja Damjanović, vlasnica agencije za grafički i web dizajn  Aviva i novinar PS portala Antun Petračić) današnje prijepodne proveli su s djelatnicama Turističke zajednice u   pregledavanju prijava i odlučivanju  o ovogodišnjim dobitnicima priznanja i zahvalnica.
-U odnosu na uvjete diktirane  koronavirusom, zadovoljni smo brojem online odziva i  namjerom Petrinjaca da javnosti pokažu najljepše i najbolje iz svojih dvorišta, cvjetnjaka, vrtova i životnog okružja. Dobro smo napravili proširenjem  akcije na domaću bašču, jer su se mnogi u danima izolacije i zabrane kretanja posvetili sadnji  povrća i brizi za cvijeće, voće, ukrasno drveće i ostalo. Dobili smo fotografije s prepuno zanimljivih detalja, kreacija i inovacija u prostoru,  puno opisa i objašnjenja načina uzgoja i vrsta bilja – rekla je direktorica TZP Ivanka Držaj.
Nakon ovog ocjenjivanja online prijavljenih okućnica i bašči s popratnim sadržajima, idući tjedan drugo Povjerenstvo TZP obavit će izravni izvid izloga i ostalih javnih objekata, a svi  nagrađeni sigurno će primiti svoja priznanja, samo se još ne zna na koji način.
– Našu  akciju Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku proteklih godina vezali smo uz proslavu Dana Grada i Lovrenčeva, što mislimo učiniti svečano i javno ovog kolovoza,  jedino ako ne spriječi  Covid 19. Tada  ćemo  priznanja i zahvalnice poslati poštom.  Službeno najljepše i najbolje fotografije objavit ćemo na našoj internetskoj stranici i portalima medijskih pokrovitelja – dodala je I. Držaj.
Izbor tih ilustracija već je ovdje u našoj fotogaleriji.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here