Srpanj

Uz vrućinu koja ga krasi stigao je najtopliji mjesec u godini – srpanj.

Kako su ovaj pravi ljetni mjesec opisivali nekada Petrinjci u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski zapisao je povjesničar Ivan Rizmaul.

Srpanj je mjesec prvih velikih vrućina.Zrak titra, zemlja se osušila.Sve vapi za kišom, jedino vinogradi ne mare za njom. Drugo raslinstvo je žedno pa narod moli Boga da mu pošalje kiše. Padne li, veli se:Pada suho zlato s neba.

Iz Babljeg kuta sprema se nevrijeme kada je dosta gromova i tuče, a osobito za Ilinje (20.VII.).  Te nagle promjene su blagotvorne jer nestaju sparine, a u jutarnje sate stavara se rosa koja okrepljuje i osvježava čeljade, blago i bilje.

Na poljima su nekad odzvanjali srpi, danas žanju i tutnje kombajni. Zvon srpova pratio je poj žetelaca, pa će snoplje na Grepl gdje radi dreš. U ovom mjesecu bude i krušaka tikivica i krelna, prvih šljiva.

Čim sunce utone iza petrinjskih bregova, zastruji od zapada tih poletarac koji pomalo hladi ljetnu srpanjsku noć. Nikomu se ne da rano na počinak, svatko želi da se nasrče svježeg uzdaha i rashladi od danje žege i sparine.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here