Mladi i odrasli Slavuljaši opet u javnosti: Mješoviti pjevački i Gradski dječji zbor održali koncert Sine populo

Tekst i slike: Antun Petračić
U  zimsko-proljetnoj epidemiji Covida 19. epidemiološku mjeru zabrane okupljanja i grupiranja teško su prihvatili, ali ipak disciplinirano provodili mladi i odrasli članovi HPD Slavulj. Umjesto skupno u svojim prostorijama Male scene  u Hrvatskom domu Petrinje, šest proba su odražavali virtualno, svatko preko mobitela ili računala kod svojih kuća, a zajednički povezani s  dirigentom i umjetničkim  voditeljem maestrom Josipom degl’ Ivellijom u Zagrebu. Takvim (prisilnim) načinom komuniciranja uspio se zadržati minimum kontinuiteta, a koraknuti i naprijed vježbanjem novog repertoara, dograđenog na  obnovljenim klasičnim probama  tijekom lipnja.
 Prvi puta nakon nekoliko mjeseci nenastupanja, u javnost su opet izašli mješoviti pjevački zbor i Gradski dječji zbor Slavulja s jednosatnim koncertom Sine populo, održanog  ispod svojih prozora, na otvorenom, u auli Hrvatskog doma.
-Sada smo opet ovdje uz našeg maestra koji  punih 25 godina živi glazbu u Petrinji i nadamo se da će na jesen biti prigoda za održavanje posebnog koncerta s obilježavanjem ove krasne brojke – rekla je voditeljica priredbe, članica zbora, Gordana Ross.
Program su sastavili od duhovnih, rodoljubnih, klasičnih skladbi i  vječnih melodija, a mješoviti sastav odraslih posebno je s Petrinjskom šetnjom, rapsodijom za mješoviti zbor J. degl’ Ivellija,  proveo  kroz naše domaće napjeve,  a  premijerno izveli  Cesaricu i Edelweis, iz filma Moje pjesme, moje snovi.
Gradski dječji zbor, uz svoju voditeljicu Maju Ostojić (ujedno i solisticu s odraslima  u Gospa Marija) također je obnovio i proširio repertoar.
Prvi novi javni nastup HPD Slavulj prenošen je  izravno video streamingom na Youtube mreži uz tehničku potporu glazbenih prijatelja  s Fakulteta elektronike i računalstva u Zagrebu.
Nazočio je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i uz zadovoljstvo uživanja i ponovnog viđenja „slavuljaša“ naglasio kako su se u promicanju  naše pjesme i prekrasnih rezultata  potvrdili  ambasadorima kulture i tradicije Grada Petrinje. Obećao im je nadalje potporu „koja nije nikada izostala, da budu stvarno na razini visoke kvalitete, možemo reći nebeskih glasova i zvukova, koji su Petrinju nosili kroz cijeli svijet- rekao je D. Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here