Moja karta za Jezero na Marsu

Mars je naša susjedna planeta. Kad je najbliže zemlji,  još uvijek je udaljen nekih 55 milijuna kilometara. To i nije baš tako blizu. Stanovnici Marsa su roboti koji su tamo došli sa Zemlje. Do sada ih je tamo poslano tridesetak. Samo dva su još aktivna. Ostali su pokvareni.
Za par tjedana (30. srpnja 2020.) će lansirati raketu s još jednim robotom. Projekt se zove Mars 2020. Tom robotu će trebati 6 mjeseci da dođe na Mars. Slijetanje je planirano za 18. veljače 2021. (dva dana prije mog 65-og rođendana). Robot će onda pod imenom Perseverance, lunjati po Marsu. Perservance je riječ na engleskom s kojom se može slomiti jezik. Ne znam zašto izmisle ta tako komplicirana imena. U prijevodu na hrvatski bi to bila „ustrajnost“. Zadatak robota je da traži život na Marsu. Nitko ne očekuje da bi taj robot našao kakve male zelene spodobe ili bilo kakvu životinju koja tamo lunja. No, mogao bi naći kakve mikrobe, bakterije ili nešto sitno. Zanimljivo je da bi taj robot uzorke materijala stavio u neku malu epruvetu i to bi tamo na nekoliko mjesta ostavio dok ne dođe slijedeći robot da te uzorke pokupi i vrati na Zemlju. Dakle, jako  ambiciozan projekt.
Taj robot će isto tako ponijeti jedan mali helikopter koji će probati  letjeti u okolici njega. To će biti prvi put da se na drugom nebeskom tijelu leti helikopterom. No, ovu priču ne bih ni napisao da nema nešto interesantno za nas koji govorimo hrvatski. O čemu se radi? Slijedeće godine u veljači taj robot će se spustiti na Mars u krater koji se zove Jezero.   Jezero je krater u području Marsa koje se zove Syrtis Major. Pomjer kratera je oko 50 kilometara. Neki smatraju da je taj krater nekad bio pun vode i da ima puno gline na  njegovom tlu.
Ameri su uvjereni da je tu nekad bilo jezero. Kad je krater otkriven 2007. godine, na slikama koje je uslikao satelit koji kruži oko Marsa dali su mu ime Jezero po imenu sela Jezero u Bosni i Hercegovini. Osim toga, u nekoliko slavenskih jezika jezero se jednostavno kaže jezero (Češki, Hrvatski, Srpski, Bugarski, Slovenski, Bosanski). U novembru 2018. je odlučeno da se slijeće u Jezero. Bilo bi zanimljivo danas da  u tom presušenom Jezeru nađu kakav marsovski život u obliku neke bakterije. Onda bi se o tom Jezeru puno govorilo. Za koju godinu, kad slijedeći robot tamo sleti da pokupi uzorke, bit će to Jezero opet u centru pažnje.
Zadnje vrijeme Ameri prave publicitet takvim projektima tako da raspišu natječaj pa se svatko može javiti, ispuniti obrazac na internetu i poslati svoje ime na Mars. Za ovog robota je kasno jer je natječaj zatvoren u ožujku. Ja sam svoje ime već poslao na nekoj letjelici Mjesec, Pluto i Mars. Kad se ispuni obrazac, dobije se čak i certifikat sa serijskim brojem. To je tobože dokaz da je ime poslano. Velika stvar je to da se taj robot voza po Jezeru sa 10,932,295 imena sa zemlje. O,o kakvi su to sretnici!
Za ovaj let u krater Jezero sam zakasnio ali sam se prijavio za onaj slijedeći koji će ići po one uzorke. Polijeće se 2026.  godine, a povratak je 2030. Ovaj put sam si rezervirao na vrijeme. Moje će ime ići na Mars i natrag. Javit ću se kad se vratim.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here