Impresivno zdanje raste u srcu Banovine:Posjetili smo gradilište „Ekološkog centra – Vrata Zrinske gore“

Autor:Miroslav Šantek
ČAK 25 000 DJECE pamti dobro ovu kuću na ulazu u banovinsko selo Prnjavor Čuntićki koja je drastično promijenila izgled, veličinu i oblik. Nekadašnje zdanje osnovne škole pretvoreno je u DIC (Dječji istraživalački centar) vođeno profesorima s petrinjskog učiteljskog fakulteta ovdje je doslovce stvaralo čuda za koje malo ljudi zna. Život u prirodi, terenska nastava, istraživanje zavičaja, druženje s vršnjacima, debeli snijegovi i ljetne vrućine, žubor Petrinjčice, duboke šume i Čuntić kula – nebrojene su stvari koje su privukle ogroman broj djece iz cijele Hrvatske. I ne treba sumnjati da će se sve to ponovno vratiti u još većem obimu i na puno modernije i kvalitetnije mjesto – ta zgrada se obnavlja i preuređuje iu zdanje koje je nazvano:  „Ekološki centar – Vrata Zrinske gore“. Iza projekta vrijednog čak 7.884.811,47 kuna stoji Grad Petrinja.
RADOVI SU ZAPOČELI PROŠLE GODINE i danas su pred samim završetkom. Korona kriza je uvelike otežala i usporila gradnju, ali danas smo se uvjerili da je od našeg posljednjeg dolaska na ovo mjesto puno toga napravljeno. Ono što “bode” u oči je vanjština zgrade koja se oblaže drvetom – ariš fasada je otporna na vremenske uvjete i savršeno pristaje u zeleni okoliš zgrade. Na novosagrađenom katu su mnogobrojne sobe u koje su postavljeni parketi i stolarija-do početka rujna svi radovi će biti gotovi, a onda slijedi opremanje zgrade i svečano otvorenje koje se očekuje ove godine. I novi početak ovog objekta, a i cijelog ovog sela Prnjavor Čuntićki.
DANAS JE RADOVE  sa svojim timom obišao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i uz pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje Antu Marića održao kratku tiskovnu konferenciju gdje je izrazio zadovoljstvo viđenim. Sada još moramo stisnuti i nadzor i izvođače i ovdje da u srcu prirode bude ta zgrada kao jedna prirodna cjelina. Još moramo lijevo na vatrogasnom domu promijeniti taj krov i uz ogradu koja bi trebala doći na jesen da do Božića završimo tu cijelu jednu priču DIC – a odnosno Vrata Zrinske gore da budu otvorena za sve posjetitelje i da počnemo nuditi ono što imamo a to su prirodna ljepota i bogatstvo.“ – kaže Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here