5. srpanj je spomen dan za Josipu Kožić: Sjećanje na prvu žrtvu Banovine i sve poginule civile i branitelje Budičine

Novinar Antun Petračić
Kožić Josipa 05. 07. 1991. U osvit dana i rađanja Hrvatske prva žrtva Banovine ubijena od četničke ruke. Mirno spavaj anđele – natpis je na spomeniku ukopanom u liticu uske ceste Gornje Budičine, na samom mjestu gdje je toga nadnevka prije 29 godina iz zasjede smrtno ranjena 16. godišnja djevojka Josipa Kožić. Sa sestrom Snježanom i njihovim vozačem, tadašnjim policajcem Vladom Dumbovićem, tog petka ujutro došli su u obilazak rodne kuće Kožićevih, a nadomak doma, u strmoj usjeklini puta, napadnuti iz višestrukog vatrenog oružja. Josipa je podlegla 18 rana, Snježana i Vlado teško ranjeni, na vozilu je izbrojeno 158 proboja od metaka, a ne zna koliko ih je još prošlo kroz raznesena stakla…
Josipa Kožić je prva žrtva Domovinskog rata na području Petrinje i prva poginula braniteljica u Republici Hrvatskoj, a svakog 5. srpnja obilježava se njen spomen-dan, kojeg je 2015. proglasilo Gradsko vijeće Petrinje. Ove godine je zbog parlamentarnih izbora sjećanje održano dan ranije, ove subote 4. srpnja.
Prijepodnevnu tužnu svečanost počeli su njeni najbliži, vijenac bijelih ruža na spomenik su položile nećakinje, blizanke Ana i Marija, sestra Snježana i majka Marica, a nastavili zajedno u ime Predsjednika RH izaslanik general pukovnik HV Marijan Mareković, za predsjednika Vlade RH izaslanik sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, te Tatjana Pogačić iz MUP-a, brigadir Stjepan Žinić u ime MORH-a…
Svijeću je stavio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kao i brojna izaslanstva udruga stradalnika, veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, vojnih i policijskih postrojbi, političkih stranaka.
-Na ovom brdu u isto ovako lijep dana kao što je današnja subota, u troje nedužnih i mladih pucali su zločinci, neljudi, prepuni zlobe, gadosti i mržnje. Do sada nitko od tih počinitelja nije pravno procesuiran ni kažnjen, molim vas izaslanike dužnosnika Republike Hrvatske da poradite kako bi Josipa dobila zadovoljštinu i pravdu kakvu zaslužuje – u prigodnom obraćanju kazao je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje.
Molitvu su vodili župnik iz Hrastovice pater Dragan Grizelj, trajni đakon Vjekoslav Uvalić i s rođenjem u istoj toj Gornjoj Budičini kum Kožićevih vlč. Ivan Grbešić, kojeg je Josipova majka Marica držala na krštenju.
Na kraju spomen skupa emitirana je sjetna vječna, nezaboravna skladba Đani Maršana Molitva za Josipu, nastala odmah u ljeto 1991.
Uz sjećanje na mjestu tragedije u Gornjoj Budičini, danas se ujedno komemoriralo i kod glavnog spomenika svim poginulim braniteljima i civilima iz 2. svjetskog i Domovinskog rata iz cijelog sela Budičine, uz iste izaslanike i predstavnike udruga.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here