Ugrađena vrata na kapeli sv. Roka, a postavit će se i Papino zvono: Hoće li se premjestiti spomenik Franje Kuharića, kako predlaže Davor Salopek ?

Autor: Antun Petračić
Dok je dolje  po gradu  i u cijelom petrinjskom ravnom polju  vruće i sparno ljeto, na Rokovu brdu povrh petrinjskih Majdanaca  ugodna je svježina. Osjeća se strujanje zraka, rashlađuje pirkanje vjetrića, čuje zuj’ pčela u krošnjama lipa, šum lišća na visokim stablima. Okolo, svečana tišina i mir, kako i dolikuje ovom mjestu!
To je prirodno  okruženje  najstarijeg petrinjskog groblja posvećenog svetom Roku,  u svojoj višestoljetnoj povijesti najteže stradalog na Josipovo  1992. godine. Tadašnji okupatori  Petrinje u istom danu minirali su sve tri katoličke grobljanske kapelice, uz sv. Roka još  do temelja  sv. Benedikta i Presveto Trojstvo, time  umislili staviti hrvatsku prošlost  u  katolički  zaborav.
U godinama poslije Oluje na Benediktu i  Trojstvu sagrađene su nove kapelice na istim mjestima i jednakog izgleda kakve su bile  do neprijateljskog rušenja u Domovinskom ratu. Sada svoj završni izgled dobiva i Rokovo svetište.
Odbor za izgradnji sv. Roka i drugih sakralnih objekata župe sv. Lovre na 16. po redu radnom sastanku, sa zadovoljstvom je utvrdio kako je nova crkvica „zatvorena“ sa sviju strana. Nakon ostakljenih prozorskih okni, sada su u  isklesan kameni okvir ugrađena i masivna drvena vrata, ključ je kod župnika prečasnog Josipa Samaržije, ujedno i predsjednika ovog Odbora.
Nakon dovršenja  fasada po tornju i gornjem dijelu, nastavlja se  razmišljati o sličnom i za donji vanjski zid. Član Odbora Davor Salopek, dipl. arhitekt s velikim iskustvom u projektiranju  poratne obnove sakralnih objekta, izradio je troškovnik uređenja tih preostalih   zidova sv. Roka, a postoje i zainteresirani građevinari za taj posao.
Zaključak je Odbora da se nastavi osiguranje sredstava za ovu fazu radova, a ne ostave po strani   ni unutrašnji zidovi i rješenje stropa. D. Salopek je dobio zadaću izrade troškovnika i ovu iduću   etapu dovršenja sv. Roka.
Na sv. Roku predstoji i ugradnja zvona zanimljive prošlosti i posebne časti. Teško 325 kilograma i promjera 830 milimetara zvonilo je  3. listopada 1998. u hrvatskom nacionalnom  marijanskog svetištu Majke Božje Bistričke kada je  papa Ivan Pavao II pred 500.000 vjernika-hodočasnika predvodio euharistijsko slavlje i proglasio Blaženim Slugu Božjeg kardinala Alojzija Stepinca. „Papinsko zvono“ s njegovim grbom i posvetnim tekstom od tada je u Petrinji i čeka svoj  novi zvon na Rokovu brdu.
 Odbor je primio na znanje osobni prijedlog Davora Salopeka o preseljenju postojećeg spomenika uzoritog kardinala Franje Kuharića s travnjaka u gradskom parku  pokraj župne  crkve sv. Lovre na novo mjesto, oko šest metara ispred glavnog ulaza  u crkvi. Autor ideje  s  prijedlogom je  upoznao sisačkog biskupa Vladu Košića i autora spomenika  kipara Kršnjavija, od obojice dobio usmenu potporu, ali se s premještanjem kipa nije složilo  Pastoralno vijeće sv. Lovre.
Nije se službeno očitovao ni ovaj Odbor, jer mu je sada u fokusu samo sv. Rok, a kako se u  svezi spomenika F. Kuharića na novom mjestu  mora izjasniti  i Grad Petrinja, ostaje i nadalje otvoreno razmatranje prijedloga Davora Salopeka.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here