Dan poslije

Autor: Marjan Gašljević

Izbori su završili s jadnom izlaznošću hrvatskih birača. Toliko jadnom da su se neki još jučer zezali da je na birališta izašlo više glasača u Mostaru nego u cijeloj Hrvatskoj. Što je „prepalo“ birače da su ostali kod kuće postoje desetine teorija, međutim, koliko god neka od njih bila manje ili više točna, izbori su provedeni i imamo rezultate. Neki su zaskočeni uspjehom neki, pak, neuspjehom. Ponedjeljak je. Dan poslije.

Dali je to za većinu građana koji su glasovali ali isto za one koji nisu „dan poslije“ ona tabletica koja će ih spasiti u savjesti od neželjenog ili samo naslovnica filma katastrofe ili najobičniji ponedjeljak koji im se uopće ne razlikuje od bilo kojeg drugog dana u tjednu i u kojem moraju „samo“ pronaći način kako preživjeti.

Kako bilo u vodu su pale sve ankete s kojima su nas zamarali danima. I ako se ogradio Fred Matić je ipak prozborio o plaćanju napuhivanja anketa. Pale su u vodu i kalkulacije oko natezanja prilikom sastavljanja većine. HDZ je u neočekivano komotnoj poziciji da sastavi stabilnu vlast a trgovce i ucjenjivače ostavi pred vratima da sline. U svakom slučaju taj rasplet nekako je dobar prvenstveno jer Hrvatskoj dolaze složeni dani borbe s pandemijom ali i još dugoročnije i složenije bitke za gospodarstvo i rat s besparicom. „Sami su zakuhali, sami neka kusaju.“ I biti će otprilike tako. U svakom slučaju imati će bar dobar izgovor kroz izborne brojke. Njima će sigurno dobro doći famozna „dan poslije“ tabletica.

A da sasvim drugo značenje „dan poslije“ ima u kobasičastoj Restart koaliciji moglo se nazrijeti odmah s nedeljnom večeri. Usprkos nevjerojatno netočnim anketama kroz predizbornu kampanju mnogi su sa skepsom gledali tu nakupinu toliko sličnu zaposlenicima antologijske Cvjećarnice iz Alana Forda koja je ostala na „zamjenskom“ Broju Jedan. Još u nastajanju te nakupine pisao sam o njihovoj neperspektivi. Glavom je platio zamjenski Broj Jedan – Bero dok su si ostali „cvjećari“ osigurali još izvjesno vrijeme na saborskim jaslama iz kojih već godinama kusaju bez ikakvih rezultata. I dok se odriču Bere ne bi li se sami upitali da li su i koliko i oni odgovorni za katastrofalan rezultat svojim dvorskim intrigama i igricama „uvlačeći“ se Broju Jedan. U jednoj tako širokoj koaliciji račun su platili SDP-ovci. A da je tako najbolje možemo vidjeti po preferencijskim glasovima njihovih „jakih“ partnera.

HDZ je, htjeli mi to priznati ili ne, pokazao da samostalnim ulaskom u izbore svojim politikama daje dodatnu vjerodostojnost bez podilaženja nekim  partnerima što je izazvalo sumnje u broj mandata. Pokazalo se upravo suprotno. Da je SDP imao „petlju“ sam se staviti na draft a svoje mnogobrojne priljepka koji na njemu parazitiraju već godinama prepustiti njihovoj sudbini vjerojatno bi ostao druga najjača stranka u Hrvatskoj. Ovako, oglodan od grupacija koje niti prije nisu mogle skupa da bi to skupa ostvarile pod skutima SDP-a, ima debelu šansu svoje mjesto ubrzano prepustiti nekim novim snagama koje su ušle na „velika vrata“ u Sabor pokazavši, kroz svoj raniji aktivizam, ideju i rješenje.

Ostaje samo za vidjeti da li će isti taj SDP nastaviti kopniti na uzdama starih lijenguza i potrošenih mudrijaša ili će se okrenuti mladim snagama koje su za ove izbore gurnuli u stranu. Slična je dvojba i s HDZ-om. Matematika govori da je Plenković izbore dobio na pomicanju u centar. Da li će to od birača nagrađeno pomicanje biti popraćeno i adekvatnim kadrovskim „pospremanjem“ Stranke, što je i jedan od uvijeta očekivanih promijena, ostaje za vidjeti uz vjerovanje da i HDZ treba „svježu krv“.

Perspektivu ovog ponedjeljka vidim u platformama okupljenim oko Dalije Orešković te ekipi platforme Možemo. Škorina družina mi se čini kadrovsko-ideološki  prešarena  da bi funkcionirala na duže staze a „oporavak“ Mosta bi se isto tako mogao ubrzo ispuhati zbog „gužve“ na političkoj „visoravni“ na kojoj se nalaze. Dugoročno nitko ne voli biti treća ili četvrta opcija.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here