Djeca trče u prirodi, vrijeme sporije teče na desetak kilometara od Petrinje

Autor:Miroslav Šantek
U TO “SKRIVENO” SELO SIBIĆ ne možete zalutati samo tako. Ono je poznato samo stanovnicima obližnjih sela, a put u njega vodi odvajanjem u selu Gora ulijevo i vijugavom cestom laganom uzbrdicom. Pred putnikom se ukazuje prizor beskrajnih polja koja se spajaju sa  brdovitim šumama i slično kao i obližnji Strašnik ima svoj kilometarski “uvod” bez ijedne kuće, a onda se uvezete u red načičkanih dvorišta i kuća. Nema puno duša u ovom selu, malo je i djece, a ona što su ovdje uživaju u prirodi, u ljetu i vremenu koje ovdje sporije protiče nego u gradskoj vrevi.
Igralište u središtu sela rezultat je traženja pomoći mještana direktno kod gradonačelnika Dumbovića.
Grad Petrinja je dosta uredio selo Sibić. Od nasipanja poljskih puteva do uređenja ceste.
Dražetić i Dumbović
SIBIĆ JE JEDNO OD “ZABORAVLJENIH” SELA, sve dok lokalno stanovništvo nije direktno prije četiri godine otišlo na vrata petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću koji ih je kako kažu saslušao i puno im pomogao. Prvo je sve krenulo s nasipanjem poljskih puteva i nerazvrstanih cesta zatim je uređeno seosko igralište sa golovima, rasvjetnim stupovima, kućicom od Zavičajno-braniteljske udruge, kućom koju je sufinancirao grad u 100-postotnom dijelu, kuću od Mjesnog odbora, imaju spajanje elektrifikacije igrališta, a u subotu 11.spnja će proslaviti Dan sela uz nešto za njih vrlo vrijedno – u središtu sela napravljen je i uređen plato gdje će izgraditi kapelica sv.Bendikta – njihovog seoskog nebeskog zaštitnika, a pored kapelice je napravljeno Spomen obilježje kakvog nema u ovim kraju – umjetničko djelo s posebnim materijalima na kojemu su imena poginulih mještana u Domovinskom ratu.Izgradnju novog Spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata u Sibiću financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Petrinja sa sveukupno 80 tisuća kuna, dok je uređenje njihove kapelice u Sibiću u potpunosti financirao Grad Petrinja. Kad se sve to službeno otvori, nastupit će narodno veselje uz sastav Stare Kočije, a i sam gradonačelnik je jako zadovoljan viđenim obavljenim poslom.
Izgradnja Spomen obilježja u Sibiću.
Temelj kapelice sv. Bendikta
Današnja, friška fotografija pokazuje potpuno završene radove i sve je spremno za otvorenje Spomen obilježja
OVDJE LJUDI ŽIVE od skromnih miirovina i poljoprivrede. Poneki mlađi stanovnik, baš kao što je  Boris Dražetić, predsjednik Zavičajno-braniteljske udruge Sibić pokušava od svog rada na selu preživjeti. Ugostio nas je u svom domu i na stol iznio kobasice, sir i kolače kakvima ne možete odoljeti, a poslije večere nas odveo do velikih svinjaca gdje u blatu i prirodnom okolišu se valjaju ogromne svinje, a ušao je u posao i sa uzgojem Banijske šare svinje – vrlo uspjelog projekta Grada Petrinje i lokalnih uzgajivača koji su uspjeli ponovno oživjeti ovu vrstu svinje vrlo cijenjenu na tanjuru mnogih restorana.Stari, duboki bunari puni vode, zeleni vrtovi, polja kukuruza i pšenice i zalaza sunca tamo na zapadu ispod plavog ljetnog neba. Miran je i zgodan taj Sibić – selo od tri kilometra koje na svom kraju završava u šumi.
Mesne đakonije na stolu na domaći način napravljene u kući obitelji Dražetić.
Najljepša je zemlja moja – kaže ona stara pjesma.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here