Autor: Marjan Gašljević

Negdje u izbornoj kampanji netko je spomenuo hrvatske političke zezalice misleći na osobe koje se kandidiraju na listama unaprijed znajući da eventualno osvojeni mandat neće konzumirati iz, najčešće, nespojivosti funkcija koje obnašaju. U principu sretna je okolnost da u Hrvatskoj ipak ima političkih funkcija koje se ne mogu udvojeno obnašati jer pitanje je koliko bi ih naši poznati, inače po svemu abloporni, političari nakupili. Da li bi neki prepišao,recimo, glavnog državnog inspektora i ako ne jamčim da je baš on rekorder u gomilanju funkcija? I dok stotine tisuća nezaposlenih lamunjaju tražeći radno mjesto ovi sretnici se rastočiše skačući sa sastanka na sastanak, s derneka na dernek, s otvaranja na otvaranje, s polaganja na polaganje. Hrvatska nije, dakle, samo sve više zemlja gdje je sve više izražena razlika između bogatih i siromašnih već je i sve više nesposobnih vs. sposobnih.

U kampanji, mislim, da je riječ „zezalice“ bila namijenjena Ruži Tomašić koja to i nije skrivala. Zanimljivo je, usput, koliko ta likuša može vući za nos svoje poklonike i koliko ih je već puta povukla „odlazeći u mirovinu“. Da termin „zezalica“ nije samo sretno složena rječica već je zbiljski zajeb za birače govori činjenica da je ista ta Ruža ostala na preplaćenoj sinekuri EU Parlamenta u što nitko nije niti sumnjao i ako je i od tamo „odlazila“ da bi svoje mjesto u Hrvatskom Saboru prepustila nekom dripcu koji je „uspio“ osvojiti cijelih 19 glasova. Možda bi tvorac termina „zezalica“ za ovaj slučaj mogao bolje primijeniti termin „rugalica“. Jer što je drugo nego ruganje biračima ovakav postupak posebno ako znamo da je na listi bilo i kandidata s daleko većim brojem preferencija.

Na žalost raznih „zezalica“, „rugalica“ i „podjebnica“ možemo naći na svakoj listi u svakoj izbornoj jedinici. To da nas u Saboru neće predstavljati desetine kandidata koje smo označili kao svoje zastupnike već će umjesto sebe „poslati“ nekog s dna liste s nekoliko ili manje glasova. Naime, vidjeli smo da je bilo kandidata koji nisu dobili niti jedan glas pa bi zbiljski bilo raritetno da jednog takvog u Sabor „uglavi“ neki politički kapitalac kojemu je Sabor sporedno mjesto. Desetine župana pokazale su biračima koji su glasali za njih „srednji prst“ držeći  se izdašne ladovine svoje županije a isto će tako na neko dužnosničko mjesto „ispariti“ desetine drugih nudeći nam svoje „zezalice“ za koje nije glasovao nitko ili samo njihova majka. Jebiga, kako bi rekli naši dragi susjedi preko „male grane“, takav je Zakon, a Zakona se mora držati jer ako je po Zakonu ne mora se propitivati koliko je moralno. I onda će se neki Jozo iz Sesveta brinuti i diskutirati u korist mog krumpiraša iz Zdenaca ili će Marko iz Sigeta pitati na aktualcu zašto se nakon toliko godina još uvijek ne može autom od Gline do Dvora.

Da je „Svemir i ljudska glupost neizmjerna i ako za Svemir, tvorac ove izreke, nije siguran“ govori da je HNS ostao parlamentarna stranka s nešto sitnih glasića što je potvrda teorije da bi atomsku i svekoliku apokalipsu preživjeli žohari i HNS-ovci. U toj tuzi nekako mi je došlo da li da se smijem ili da zaplačem kada je HNS-ov sretni dobitnik Štromar u svom prvom nastupu govoreći o impresijama izbora spomenuo neke upravo izabrane zastupnike koji su nekada ranije u nekim drugim izborima zastupali boje nekih drugih stranaka a sada u Sabor ulaze na listi nekih novih opcija. Lik je očito zaboravio, a upravo je on sudjelovao u toj „transakciji“, da je u prošlom sazivu u Sabor zajedno sa svojim sudruzima ušao na listi SDP-a da bi u pol mandata prešao na „drugu stranu“.

I tako „rugala se sova sjenici da ima velike oči“ a mi, obični, mali glasači slobodno na svoj račun možemo i dalje pušiti zezalice koje nam podvaljuju, smijati se tomu s tim da ne zaboravimo nekoliko stotina radnika bivše Rafinerije (sestrinskih tvrtki) koji su 1. srpnja „upućeni“ na zavod za zapošljavanje kao niti hrpu drugih upućenih na „poček“ s istim danom pa do kraja godine i s 70% osnovice. Kako to nitko ne spominje kao niti vatrogasni outsorsing? To nisu teme koje bi mogle nekoga zanimati, tema su „zezalice“, „rugalice“ „zajebanti“ i podjebanti“ koji će se itekako osladiti na našoj grbači našim novcima smijući se našoj naivnosti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here