Jednom u životu:Procvjetalo Drvo života

Autor:Miroslav Šantek
LIJEP JE OSJEĆAJ voziti se biciklom po spletu malih ulica na kraju petrinjske Gajeve ulice. Tamo gdje nema gradske vreve, gdje su dvorišta puna hladovine koja daje spas od ljetnih vrućina. Srpanj se zažario, a ispred kuća su se naninazali redovi drva za ogrjev za sljedeću zimu. Ovo je stari petrinjski kvart, polje koje dodiruje velika tvornica koja je živa i danju i noću i livade prema Kupi. U jednom dvorištu raste jedan čudan cvijet. Ukrasna biljka koja u religiji označava drvo znanja koje povezuje Zemlju s nebom i predstavlja kartu božanskih kvaliteta. Uhvatio sam je u ruku i primaknuo nos. Opojan, nikad prije doživljen, nepoznat, intenzivan miris registrirao je moj mozak. Upravo sam dobio priliku pomirisati cvijet biljke nazvane Drvo života, poznate po tome da cvjeta iznenada, bez najave, bez naznaka i simptoma. Jednom u 50 godina.
Drvo života cvjeta jednom u 50 godina.
DUŠANKA I BRANKO DOBRENIĆ su upravo toliko godina i zajedno na ovoj adresi petrinjskog polja. Ona iz Bijelnika, a on iz Bučice iz glinskog kraja. Oboje radnička klasa. Proleteri žuljavih ruku, cijeli život vezani uz tvornicu koja im je davala ljepljive dinare i svakodnevni kruh. Oni jako dobro znaju što je naporan i težak fizički rad. Dunja, tako su je zvali i kolege iz kuhinje i radničkog restorana i tisuće radnika koje je svakodnevno hranila u tvornici i Branko, majstor mesar iz onog ne tako davnog doba kad je ovaj grad poštovao mesare i učitelje. Jedan od onih koji su kičmu savijali na tvorničkoj traci prepunoj mesa. Danas su umirovljenici u poznijim godinama života. Sve se polako smiruje,a Dušankina strast od davnina je bila zelenilo, vrt, ukrasne biljke, sve što živi zapiknuto u zemlju ispod njenih nogu. Puno truda treba da bi napravili fascinantnu okućnicu kao što je njena (dobila je čak i priznanje za svoj rad od Turističke zajednice Grada Petrinje) i u cijelom tom živom zelenilu ničim izazvano, prije sedam, osam godina nabavljeno Drvo života procvjetalo je pred njenim očima. NIkad prije nije vidjela ništa slično i žao joj je što će ta čarolija ubrzo nestati i vjerojatno ju više nikada neće vidjeti. Ali danas su ovdje svi sretni. Cijela ta obitelj Dobrenić, sa svim svojim nedaćama i radostima u životu doživjela je nešto što ne doživi svako – cvijet Drveta života.
Dobrenići u njihovom vrtu – zemaljskom raju. Dva Branka, Antonio, Magdalena, Barbara(koja nije na slici),Marijana i Dušanka

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here