„Onda odoh plesat sam …“ – kratki raport s Vira

Autor: Marjan Gašljević
Nakon lipanjskog mora već sam tri dana uplovio u punu ljetnu sezonu. Lipanjski dani nekako su slutili da od sezone nešto i neće biti, međutim, ovi prvi srpanjski bude nadu da će ipak kapnuti u džepove i proračun nešto više od pesimističnih prognoza. Dobar mi poznanik, lokalni poslovni na hrvatski način, čovac dobro upućen u trendove kretanja novca iz turizma reče da je stanje tu negdje oko 40 – 50% lanjskog. Gledam i sam strane tablice pred vikendicama i trgovačkim centrima. One oznake „D“ nešto i ne računam. To su, naime, uglavnom izraubani gastarbajteri potekli još iz vremena „Jugošvaba“ i njihovi potomci. Stari, drhtavi bauštelci i njihove ništa bolje polovice koje su ih pratile u baušteli čisteći za njima što bi ovi umazali bauljaju u svojim ogromnim „mečkama“ i sličnim skalamerijama od automobila kupljenih od izdašnih švapskih otpremnina ne pazeći na nas „majušne“ koji smo se patili kroz onaj socijalistički mrak.
A da je socijalistički mrak zbilja bio mračan govori činjenica da smo skoro svi koji nebijasmo gastarbajteri sagradili svoje vikendice sistemom vikend bauštele, a mrak je učinio svoje. Svi, uglavnom, u tom mraku sagradismo „čudovišta“ koja, često, nagrđuju prelijepe vizure otoka. A da je „mrakača“ prijelazna bolest govori činjenica da su i Jugošvabe uložili podosta truda i novaca da nas prestignu.
Pred većnom tih kućerina danas su parkirani automobili s tablicama iz Češke, Slovačke i Mađarske. Dobro je to, rekao bi notorni Gari. Naravno da je dobro posebno kada su parkirani pred kućerinama koje nemaju oznake „Apartmans“. Bitno je da nekom „kapne“.
Kako li su nam samo dobri ti „pašteta turisti“ s kojima bi se spredali prethodnih godina.
A da je pašteta složena stvar, bar u Hrvatskoj, govori činjenica da sam istu tu paštetu samo prije nekoliko dana „na kontinentu“ plaćao 4,5 kuna a jučer gledam u lokalnim trgovinama i trgovačkim centrima ista ta pašteta 9 kuna.
Procunjao sam tako, na tragu paštete, trgovinama i trgovačkim centrima prosto ne vjerujući koliko koštaju pojedini artikli. U jednom velikom trgovačkom centru jutros prava strka. Zaposlenici grozničavo mijenjaju cijene i rondaju po policama. 7 litarska voda za piće od 8,99 skočila na 13,99. Naravno da Plenkovićevo obećanje od prije nekoliko mjeseci više ne vrijedi. Isteko mu mandat. Ništa bolje nije niti s drugim prehrambenim artiklima. Jesti se, jednostavno, mora. Da su sokovi u kojima ima veće kolićina šećera poskupjeli „radi brige o zdravlju nacije“ prihvaćam ali najobičnija izvorska voda iz bivših hrvatskih izvora teško mi je shvatljiva.
I tako na nekoliko blagajni čuh blagajnice koje pokušavaju na najednostavniji mogući naći kupcima objasniti iznenada vrtoglave račune: „Korona je.“
Naravno, neki će reči, tko nas je tjerao da gradimo kuće na moru da bi sada „škrgutali“. Jebiga, imaš priliku, iznajmi je na crno pa ako naiđu inspekcije oderati će te da ti se zacrni pred očima ili prijavi se kao iznajmljvač pa će te država oderati da ti se zacrni ali u ratama. U najboljem slučaju od gosta iz „pašteta destinacija“ uvijek možeš povoljno otkupiti paket paštete dok on bude hradao hrvatski pršut o kojem sanja „od stokjaće sedmog“.
Korona je dakle. Najviše je ovladala kontinentom. Logično. Tko se ne želi zaraziti koronom neka ide na more. Tako mi bar to nekako izgleda bar dok se gužvam s Česima, Slovacima, Mađarima i Jogošvabama u redu pred blagajnom gdje mi neki sipljivi, drhtavi bauštelac pljucka za vratom naučen da za svoje „oere“ uvijek ima prednost. Što za njih, bar, ne kupi maskicu ako već ja ne  mogu odvojiti desetak kuna za jednu.
A da je sve pod kontrolom govore odluke Stožera. Nema, dakle, „vlakića“ na svadbi. A to mi je bilo najbolje. Kad s leđa uhvatim neku guzaru koja treska u ritmu ili van njega, svajedno. To je čar svadbe i svake veselice pa makar i s koronom. Stožer je, dakle, „udario“ gdje prosječnog Hrvata najviše boli. Znaju oni to.
E pa onda „sad odoh plesat sam“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here