Prije par tjedana sam pisao da u blizinu zemaljske kugle dolazi komet Atlas. Prognoza je bila da bi taj komet bio vidljiv golim okom. To se ne događa često pa je dobro da se vidi ako baš ima šanse za to. Dva tjedna kasnije se ispostavilo da se  taj komet Atlas raspao na četiri – pet komadića. Ti komadići su bili premali da ih se vidi golim okom. Šteta zbog toga. Ali prije par dana se pojavio novi komet koji se zove Neowise.  To je ono kao u priči o ženama i autobusima. Pitanje je što imaju zajedničko žene i autobusi. Odgovor: Jedan autobus ode, a malo kasnije drugi dođe. Isto tako jedna žena ode, a malo kasnije dođe druga. Tako je i s kometima. Jedna kometa ode, a malo kasnije dođe druga. Sad je došla i ova nova kometa koja se zove Neowise.
Ona je već prošla pored Sunca pa se dobro zagrijala. Zato je i izbacila toliko plinova od kojih je narastao rep. Pošto je prvo prošla iza Sunca, nitko ju nije ni primijetio dok nije došla bliže Zemlji. Ovih dana je na udaljenosti od 55 milijuna km. To je 15 puta dalje od Mjeseca. Može se vidjeti golim okom rano ujutro prije izlaska Sunca. Tako su rekli na internetu. Zato sam se odlučio da se u noći od subote na nedjelju probudim u 4 sata i da vidim taj komet. Uranim ja zorom, probudim sina, uzmemo dalekozore i odemo autom na parkiralište s kojeg bi se trebalo vidjeti nebo na sjeveroistoku. Četiri sata je i već sviće. Dok smo se parkirali,  već je bilo toliko svjetla iznad horizonta da smo popušili lulu i ništa nismo vidjeli što bi ličilo kometu. Prava šteta jer je zrak bio proziran i bez ijednog oblaka.
Jučer, dakle u noći od nedjelje na ponedjeljak, idemo ponovo. Sreća nas služi jer je vedro. Ovaj put idemo u pola 3 ujutro. Dođemo tako naoružani dalekozorima. Jedan dalekozor je novi (7X50), a drugi je stari. To je dalekozor mog djeda Jeseneka koji je bio urar u Glini još prije moga tate. Taj dalekozor je još iz Prvog svjetskog rata, iz doba kad je djed Karl bio na fronti u sjevernoj Italiji. Odmah se sjetim kakav peh je imao. Najprije je bio 4 godine u austrijskoj vojsci i onda par mjeseci prije nego je bio otpušten iz iste,  počinje Prvi svjetski rat. Tako je djed Karl još 4 godine odrapio u vojsci. Ratovao je za Franju Josipa i njegovu Monarhiju. Eto, preživio je Prvi svjetski rat i ostao mu je taj dalekozor.
Da se vratim priči o kometi. Dakle, ovaj put smo nebo malo skenirali dalekozorima i pronašli kometu Neowise. Kad se jednom zna gdje je, onda se lako pronađe i golim okom. Kometa Neowise je okrenuta prema dolje. Dakle, glava joj gleda prema dolje, a rep se prostire prema gore. Fantastičan događaj kad se tako nešto vidi. Buljimo mi tako prema sjeveroistoku, kad dolazi holandska policija. “Jel` gledate kometu?”, kaže nam njihov “milek”. “Da, da, gospodine policajac”. On nam kaže da nismo jedini. Već par noći se na parkiralištima oko amsterdamskog aerodroma skupljaju ljudi s dalekozorima i bulje u kometu. Kaže nam: „Dečki, dođite oko 1 sat. Onda se već vidi kometa jer i nebo je tamnije nego pred jutro.“ I ode taj momak sa svojim policijskim “passatom”.
Sad je već lakše kad znamo gdje je komet i kako ga naći. Vratimo se mi kući i zaključimo da nismo ni trebali ići autom na parking pored aerodroma jer se kometa vidi i s parkinga ispred naše kuće. Dakle, ako bude vedro, idemo opet u lov na Neowise jer slijedeći put kad dođe u blizinu, biti će to 9020. godine.  Do tad će sve ovo što danas živi na planeti Zemlji biti prah. Uopće nemamo ambiciju da komet Neowise čekamo do slijedećeg đira oko Sunca. Držimo se onoga: kad jedan autobus ode, malo kasnije dođe drugi.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here