Pas koji je, ni kriv ni dužan, ušao u priču

Autor: Marjan Gašljević

U prelijepim virskim uvalama, na skrivenim pješčanim plažama u predahu od plivanja u savršano čistom moru dodatak uživanciji su uvijek neki sitni, usputni događaji koji raduju i sveukupni doživalja čine još potpunijim.

Na jednoj takvoj plažici sakupljajući sunčeve zrake i dobre vibracije svojevremeno upoznah, hajde i ja ću je tako nazvati, Antilopu. Mlađahna gospođa savršene linije stvarno je s pravom nazvana tim imenom. Točno kao antilopa u Serengetiju izvila bi se stavljajući dlan nad oči da joj sunce ne smeta dok pi pretraživala plažu nadziruće svoje nestašne i živahne malce. Naravno, taj sklop nije mogao proći nezamjećen posebno ne od iskusnog lovca koji je uvijek bio „tu negdje“ na rubu osmatrajući „lovište“. I njega smo, sukladno tome, nazvali, jednostavno, Lovac. Tu je bio i strpljivi pas Šiki. Šiki nije bio kućni ljubimac ili radni pas u vlasništvu i skrbi Lovca već, naprotiv, Antilope. Ona bi, obično, na rubu plaže postavila dekicu za Šiki svezavši je za stupić gdje je netko nekada vezao čamac. Odlazila bi povremeno prošetati Šiki po okolnoj zelenjavi. Šiki, u tvari, nitko nije niti zamjećivao. Jednostavno, bio je tu.

Prilikom jedne šetnje naiđe tako Lovac i sjede na pseću dekicu kibeći okolo. Kada je Antilopa došla iz šetnje da ne inkomodira Lovca sveže Šiki za obližnji rasvjetni stup. Šiki, u svojoj strpljivosti, nije imao ništa protiv, sjeo je i promatrao.

Dva – tri dana poslije snuždeno mi priđe Lovac: „Deda, malo me je sram ali imam nešto na guzici da li bi, molim Te, pogledao?“ Reče i povuće gaće. „Opa!“ Otme mi se uzvik vidjevši začahurenog krpelja debljine većeg zrna graha. Odmah sazovem „konzilij“ jer nisam sam htio donositi odluke obzirom da nisam imao naočale pri ruci. Nekoliko žena „naočarki“ i, naravno, Antilopa jednoglasno zaključismo da Lovac mora hitno na Hitnu jer su se oko krpelja već razaznavali krugovi od ljubičastog do nježno crvenog.

Na hitnoj Lovcu po kratkom postupku jednim zarezom odstraniše krpelja, izmjeriše krugove prepisavši mu sumamed uz uvjet da svaki dan dolazi na „mjerenje“. Srećom, zdravstvena situacije se je razvila pozitivno ali plaža je pričala, pjevala, čak.

Sjeo Lovac na dekicu pseću

Da okuša on lovačku sreću

Antilopa bila mu je želja

Želje, želja, bez krpelja.

Šiki, Šiki, Antilopa

Ulovio Lovac klopa!

Dok na Hitnoj rezaše mu guzu

On ne pusti baš ni jednu suzu

Već zapjeva zapjeva u čast klopa

Šiki, Šiki, Antilopa!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here