U tri dana dvije manifestacije SKD Prosvjeta Petrinja: U Galeriji Krsto Hegedušić traje 8. izložba slika, održani su i 17. likovni susreti na Baniji 2020.

Tekst i foto: Antun Petračić
Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Petrinje  u tri dana organizirao je dvije manifestacije: 17. likovne susrete na Baniji 2020. i 8. izložbu slika iz svoga fundusa ovih umjetnina.  Sada su akademski slikari i neprofesionalni umjetnici vični platnu,  kistu i bojama stvarali  po Petrinji, na Banovini i u Brestu Pokupskom.
– Ovo je prvi puta da smo dva  tradicionalna kulturna događanja „protegnuli“ na tri dana trajanja. Najprije je 17 sudionika  slikalo po gradskom parku i u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatskom domu u čijoj je Galeriji Krsto  Hegedušić otvorena izložba radova iz ranijih sličnih manifestacija. Drugi  dan je sedam umjetnika   provelo u selu Moštanica, a zadnji dan u nedjelju glavno mjesto onih najupornijih bilo  je uz rijeku Kupu, na  lijevoj  obali kod Mlinskog kamena u Brestu – veli  predsjednica pododbora SKD Prosvjeta u Petrinji Mara Vilus.
Na izložbi u Galeriji Krsto Hegedušić, koja će potrajati do 26. srpnja, postavljeno je   44 radova u akvarelu, akrilu, ulju na platnu, kolažu, tušu, olovci i kombinaciji akril-ulje, uz prepoznatljive motive našeg kraja, poput fontana i drugih detalja iz petrinjskog  parka, čamaca na Kupi i Petrinjčici, portreta, raznovrsnog cvijeća u svakojakim  oblicima, seoskih kuća i okućnica, spomenika na Banovini…
Autori su   stalni sudionici sličnih ranijih proljetno-ljetnih petrinjskih susreta i jesenskih likovnih kolonija Nedeljko Tintor, Ljubica Šakić, Ljubica Leš, Marija Šorđan, Hasan Bekanović, Slavko Marić, Stevan Živanov, Velimir Sekulić, Hajrudin Osmanagić, Milutin Knežević, Fikret Abdić-Todo, Miroslav Krnić, Marija Milošević, Marija Tokić, Alma Mujakić, Mirko Grgić, Dobrila Vein, Sanja Bartolin, Nevenka Božiček, Marija Pukec-Žigić, Nataša Filipović, Vlasta Kristić, Ljubomir Radovančević, Nevenka Vlašić i posmrtno Đorđe Petrović, Miloš Popović i Vladimir Gregurić.
 U ime Grada Petrinje otvorenju izložbe nazočio je vijećnik Mile Zubanović.
Trećeg dana pokraj Kupe završavalo se započeto u Petrinji i Moštanici, ali i stvaralo na novim platnima, a najiskusniji među umjetnicima, akademski slikar, stipendista francuske vlade Nedeljko Tintor  s lakoćom je portretirao  mlađe sudionike, a njega je pak  „izradila“ Nevenka Božiček, članica  Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart.
U nemogućnosti osobnih  dolazaka  zbog  mjera Covida 19. iz Kladuše su svoje radove poslali akademski slikar Hasan Bekanović,  Alma Mujakić i  Fikter Avdić-Todo, a bez izravnog sudjelovanja slike  priložila i  Vlasta Kristić iz Petrinje.
Dvije   spojene  umjetničke manifestacije u organizaciji SKD Prosvjeta Petrinja održane su pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, koji je pomogao i financijski, jednako kao Savjet za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačka županija i sami članovi pododbora Prosvjete.
-U  ovoj godini odobrena nam je potpora za tri kulturna programa, pa još 3. listopada planiramo 13. likovnu koloniju Jesen u Petrinji 2020. To su programi javnih potreba u kulturi za  ovu  godinu i 30-te likovne manifestacije pododbora Prosvjete, osnovanog 2001. godine u cilju očuvanja  i razvijanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Petrinji i Republici Hrvatskoj, s afirmiranjem vrijednosti   dijela hrvatske kulture i dijela kulture srpskog naroda u cjelini  – kaže Mara Vilus.
Od nje doznajemo najnovije: koncem lipnja na izbornoj godišnjoj skupštini pododbora Prosvjete Petrinje izabrana je ponovo za predsjednicu, opet na četiri godine, sada već šesti mandat, ukupno s 20 godina vođenja ove udruge. Čestitamo!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here