Građani predložili veterinara Pendića za nagradu Grada Petrinje. Želja im se ostvarila

Autor:Miroslav Šantek
Njegov broj mobitela kruži baš kao virus petrinjskom populacijom. Kad se dogodi neki problem (a događa se skoro svakog trenutka), među bezbrojnim kućnim ljubimcima građana, nabavi se njegov broj i traži hitna pomoć. I u rano jutro i u kasnu večer. Istinitih priča o tom čovjeku koji je dolazio u pomoć duboko izvan radnog vremena i spašavao životinjske živote ima napretek. Stvar je kulminirala na društvenoj mreži – Petrinjskom forumu na facebooku gdje se skupina građana zapitala mogu li oni i kako, njega predložiti za nagradu Grada Petrinje koja se svake godine dodjeljuje zaslužnim građanima u sklopu manifestacije Lovrenčevo u Petrinji.Puno ljudi je poduprlo tu ideju, zahtjev je napravljen, poslan u Grad Petrinju, zaprimljen, a povjerenstvo koje odlučuje o nagradama je prijedlog poslalo na Gradsko vijeće koje je jednoglasno poduprlo taj prijedlog. Stvar je gotova. Taj čovjek će dobiti Plaketu Grada Petrinje zbog  zbog iznimne požrtvovnosti u obavljanju veterinarske djelatnosti.
Njegov broj nazvao sam i ja. Nije se nitko javio, a čim sam stavio mobitel u džep, zazvonio je. Pisalo je Predrag Pendić. On nije znao moj broj i jednostavno se javio na propušten poziv. Vrlo rijetka pojava u tom svijetu javnih ustanova.Kaže da je u gužvi, sređuje neke papire, zatim mora izaći na teren, a onda ga čeka operacija jednog četveronožnog oboljelog pacijenta. Na kraju smo pronašli kratki termin za razgovor na njegovom radnom mjestu – u zgradi Veterinarske stanice Petrinja. Kad sam stigao operacija je uspješno završila, a osmijeh se prosuo po licu sretnog vlasnika ljubimca. Sjeli smo u njegovu kancelariju i pitao ga što on misli o toj inicijativi građana da dobije za svoj rad priznanje od samog Grada Petrinje. On kaže da je ponosan i jako sretan i potpuno iznenađen s tim. Kaže da mu to daje poticaj da tako nastavi i dalje jer njegovo je mišljenje da ti bezbrojni kućni ljubimci građana su puno više od toga. Oni su članovi obitelji i kad se neko od njih razboli onda treba s emocijama pristupiti njihovom liječenju, nije bitno koje je doba dana ili noći, ja moram pomoći – vrlo emotivno govori u moju snimalicu.
Pendiću je 45 godina života na leđima, čim je završio Veterinarski fakultet zaposlio se u Petrinji i već dugi niz godina svakodnevno brine o životinjama. Kod kuće ima nešto najvrijednije – njegove tri žene. Marija, rođena Krpan mu je već 25 godina supruga i sasvim je navikla na njegov način života. Naviknula se na telefonske pozive u svako doba dana, čak i kad je na odmoru negdje na moru, sasluša nepoznatog sugovornika i da mu savjet i preporuči nekog iz svog veterinarskog tima da dođe u pomoć. Marija je jako ponosna na ovo priznanje njenog supruga, ali njegove kćeri, dvije studentice Petra i Marta prate društvene mreže i ponosne su do neba kad su vidjele da su se Petrinjci organizirali i poslali prijedlog prema Gradu za nagradu za njihovog tatu.
Psi, mačke, kunići, hrčci, papagaji, golubovi…. Petrinjci imaju mnoge vrste kućnih ljubimaca koje treba poznavati u dušu. To znači da Predrag se stalno usavršava u znanju i proučava gradivo. To je jedno cjeloživotno učenje. To je i njegov život.Kaže da je spasio na tisuće životinja tijekom svoje dosadašnje karijere. Prvo slijedi zabrinuti poziv vlasnika i svi su jako zabrinuti, zatim slijedi pregled pacijenta, dijagnoza i  liječenje. I obično nakon nekog vremena u većini slučajeva sve se završi dobro. Tad je Predrag ponosan i sretan. Ali ima i situacija kad se ne završi dobro, kad se sve uradi, a životinja ugine. Tad je tužan, ali to je sve dio njegovog posla, njegovog života. U svakom slučaju, dan, dva prije samog Lovrenčeva uručit će mu se Plaketa Grada Petrinje. Ona koja su građani “naručili”.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here