Popodne na Kantridi u Rijeci: Za Drugu HNL Mladost u uzvratu protiv Opatije

Pripremio: Antun Petračić
Seniori GŠNK Mladost danas će u Rijeci, na stadionu Kantrida, igrati drugu kvalifikacijsku utakmicu za popunu 2. hrvatske nogometne lige. Protivnik je NK Opatija s kojim su naši zeleni kao domaćini prošlu nedjelju na igralištu kraj Petrinjčice odigrali bez pogodaka, neodlučeno 0:0. U očekivanju konačne odluke, ovaj tjedan u oba tabora  naveliko se kombiniralo, pripremalo, taktiziralo  i najavljivale pobjede. Iz dosadašnje 3. hrvatske lige pobjednik ulazi u visoki rang natjecanja, što je već postigao Junak iz Sinja, pobijedivši jučer na svome terenu Marsoniju iz Slavonskog Broda 1:0 i uz onih prošlotjednih 2:0 s gostovanja pokazao svoju vrijednost i kvalitetu.  Opatijci najavljuju povratak triju svojih najboljih igrača, a trener Mladosti Zoran Buinac izjavljuje kako će za prolaz u Drugu ligu danas primjeniti drugačiju taktiku i momčad.
Prenosimo u cijelosti njegov intervju za klupsku Facebook i internetsku stranicu u kojem se osvrnuo na prvu kvalifikacijsku utakmicu u Petrinji i izložio razloge na kojima temelji stav da će naši seniori biti ti koji će se radovati prolasku u viši rang.
Nedjeljna utakmica na Kantridi ima zanimljivu medijsku uvertiru, iz Opatije se od ponedjeljka do danas gotovo svakodnevno odašilju razne poruke i ocjene o petrinjskoj utakmici koje se svode na to da u prvoj utakmici nisu imali ravnopravan tretman kod sudaca te da su unatoč povoljnom postignutom rezultatu (0:0) zapravo igrali loše. Pratite li te istupe trenera i igrača Opatije i što mislite o njima?
– I opet moram reći, kao i prije prve utakmice, da mene Opatija ne zanima, odnosno da sve što sam znao o njima prije te utakmice i što sam saznao u samoj utakmici, ništa ne znači u pripremi druge utakmice kojoj smo se okrenuli istoga trenutka kada je završila prva. Mi smo, naravno, do zadnjeg detalja izanalizirali prvu utakmicu, ali ne da bi igračima, na primjer, skrenuli pažnju na kvalitetu Opatije, koja je neosporna, nego da bi pokazali gdje je u igri ostao neiskorišten prostor koji smo mogli iskoristiti. A mislim da je ostalo jako puno neiskorištenog prostora za nas, bez obzira što smo, a to je moje osnovno zapažanje kad je riječ o prvoj utakmici, igrajući gotovo 40 minuta s igračem manje pružili takvu igru da se zapravo nije vidjelo da imamo igrača manje. Zar to ne govori sve o tome kakve su naše šanse u drugoj utakmici, da one itekako postoje i da ih možemo iskoristiti?
Jedna od zadnjih poruka iz Opatije glasi, ako ne možemo pobijediti Mladost ne trebamo ni igrati Drugu ligu. Kako gledate na to?
– Pa što drugo u Opatiji mogu kazati, osim da ako ne pobijede, ispadaju. Nema Druge lige. To je sve što bih rekao na tu temu.
Vratimo se prvoj utakmici, koja je bila osnovna ideja koju su igrači trebali provesti na terenu i kako su je proveli?
– Bez obzira što sam nezadovoljan rezultatom iz prve utakmice, jer ne idemo na uzvrat s prednošću, moram reći da nemam osnove biti nezadovoljan onim što su dečki pokazali. Imamo pokazatelje kako se kretala utakmice koji idu u našu korist, od većeg broja izravnih udaraca na gol i kornera od Opatije, pa do toga toliko spominjanog omjera prekršaja gdje su oni napravili 34 prekršaja a mi samo deset. Mislim da se svi možemo složiti i oko toga da smo se pokazali kao tjelesno pripremljenija momčad od suparnika.
Druga je stvar što se već nakon prvih deset minuta vidio grč kod jednog broja mojih igrača, pogotovo mlađih, što smo u pripremi utakmice maksimalno htjeli ukloniti, ali nismo uspjeli. Iz tog grča slijedile su greške, ‘darivali’ smo Opatiju, oni to srećom po nas nisu znali iskoristiti. Tu prije svega mislim na opasnosti koje su dolazile od Pejanovića, on nam je stalno bio sam, što se nikako nije smjelo dogoditi. I Weitzer je uglavnom sam primao loptu, što se isto moralo spriječiti. Ne bih htio da se pogrešno shvati kao neko davanje alibija, ali mislim da se u komentarima nakon utakmice zaboravilo da imamo mladu momčad, znatno mlađu od Opatije, i to se u nekim segmentima vidjelo. Moram naglasiti, jer vidim da se ni to ne uočava, da smo mi, pripremajući prošlu jesen momčad za Treću HNL, razmišljali dugoročno, slažući momčad koja ima perspektivu i potencijal, što nije slučaj, na primjer, kod Opatije koja ima nekolicinu prvoligaških i igrača s internacionalnim iskustvom.

 Zašto je Zvonimir Filipović počeo utakmicu na desnom boku u zadnjoj liniji?
– Ideja je bila da naše najmotoričnije i najizdržljivije igrače, a to su Zvonimir Filipović i Andrea Radošević, stavimo na bokove i da oni stvaraju višak u završnici akcija. Ništa nisam izmislio u slučaju Filipovića, on je cijelu sezonu u Cibaliji igrao desnog bočnog. Ako govorimo o Filipovićevoj igri na prvoj utakmici, on je u potpunosti sproveo ono što smo tražili, imao je dolaske u završnicu koji samo zbog neadekvatne reakcije suigrača nisu završili kako je trebalo. Pa i u toj nesretnoj 51. minuti on je prodro u šesnaesterac, okrenuo se okomito prema golu, uslijedio je pokušaj suparničkog igrača da ga zaustavi nakon kojeg je Filipović pao, dobio drugi žuti karton za simuliranje penala, ali toliko toga je već rečeno o tom detalju, snimka sve govori, ne bi se ponavljao. Šteta da se ne spominje igra Radoševića, mislim da je taj dečko pokazao sav svoj potencijal koji ga može odvesti daleko u nogometu. Opet napominjem, od početka ove sezone igramo se pet do šest igrača do 21 godine u momčadi koji su nam nositelji igre i o kojima razmišljamo dugoročno.
Znano je da se kvalifikacije u pravilu igraju s iskusnijom ekipom. Zašto se toliko ‘preskakala’ igra, s puno ubačaja čak i iz velikih odstojanja od gola?
– Opet se vraćam na grč kod dijela igrača, jednostavno odustajalo se od građenja igre. Nismo igrali onako kako smo igrali sezonu dok se nije dogodio prekid prvenstva, kojeg isto treba uzeti u obzir u analizi svega što se događalo na toj prvoj utakmici. Ne znam koliko se to moglo vidjeti s tribine, ali dio igrača je igrao utakmicu ‘u transu’, pod laganim stresom s posljedicama koje su bile svima vidljive. S druge strane, kada smo ostali s igračem manje, više nismo tako ‘darivali’ Opatiju kao kad smo bili 11 na 11.
 Što je ideja i plan Zelenih za drugu utakmicu?
– Bit će, prije svega, izmjena i u načinu igre i u samoj momčadi. Puno pažnje opet dajemo na psihološku pripremu. Putujemo dan ranije za Rijeku, želimo i na taj način dečkima dati maksimalan znak da klub stoji iza njih, da vjerujemo u prolaz. Ako kažem da prepuštamo ulogu favorita Opatiji, onda tu mislim samo na prirodnu ulogu koju domaćin ima u jednoj ovakvoj utakmici i teret koji oni sada imaju na sebi s obzirom na ulaganja u momčad i očekivanja njihovih navijača i medija za koje ste me pitali. Drugim riječima, kao što se od nas očekivalo da u Petrinji reagiramo kao domaća momčad i osiguramo određenu prednost za uzvrat, tako su oni sada u poziciji da ne smiju iznevjeriti očekivanja.Mi ćemo se spremiti za jednu sasvim drugačiju utakmicu u Rijeci od one koja je bila u Petrinji. Pritom ne mislim na to da se igra na Kantridi, od čega se ovih dana pravi nekakav bauk kao da je riječ o Nou Campu. No, ne padamo na te stvari.Vjerujem u svoje igrače, njihov karakter i spremnost da daju sve od sebe u jednoj ovakvoj utakmici. Želim pravu Mladost u nedjelju, uvjeren sam da će biti takva! – poručio je trener Zelenih.
 Buinac danas neće moći računati na kažnjenog Filipovića, no u kadar se, kako nam je potvrdio strateg Zelenih, vraćaju Cerjak i Bandić. Galonja će biti spreman za utakmicu na Kantridi, unatoč izlasku iz igre u prvoj utakmici zbog ozljede. Ako ne bude golova u regularnom dijelu utakmice na Kantridi, idu produžeci pa ako i tada ne padne gol(ovi), slijede jedanaesterci kako bi se došlo do odgovora kome će u nedjelju biti ‘Rijeka snova’ iz pjesme Nene Belana. Uvjereni smo da će se pobjednička pjesma oriti iz svlačionice Zelenih!!!
Na utakmici velike odluke u Rijeci, Mladost će poduprijeti   skupina od 30 navijača iz jednog autobusa u organizaciji kluba, ali i podosta Petrinjaca u vlastitom aranžmanu, pa se na tribinama očekuje stotinu glasova za zelene. Kao i prošle nedjelje iz Petrinje, i ovu drugu utakmicu kvalifikacija izravno od 18 sati prenosi HNTV.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here