Mladost na velikom platnu

Autor:Miroslav Šantek.
COVID NEDJELJA. Dosadna do zla boga. S neprekidnim medijskim udarima o koroni koja iskače iz paštete. S istoka zemlje neki župan u mikrofon priča kako su se u njegovom kraju zarazili neki ljudi. I to u svadbama. Kaže, raspustili se gosti i nisu se baš držali preporuka Capaka i ekipe.I sad hoće od glavnog Stožera da mu daju ovlasti da zabrani svadbe u tom obliku. Srećom zvoni telefon u pravom trenutku. Moj prijatelj se javlja s obale Kupe. Kaže ide do grada pa predlaže da popijemo kavu u centru. Dogovorili smo obavljanje tog zahtjevnog zadatka na terasi ispod one zgrade koja je prije četrdesetak godina zasjala usred Petrinje i bila ponos cijelog kraja.
TERASA JE PUNA. Ljudi se druže i uživaju u ugodnom vremenu nakon neugodne hladnoće usred ljeta, a na zidu ogromna slika s projektora. Live prijenos. Nogomet. To sam već viđao na ovom mjestu prije par godina kad je u isto ovo vrijeme Hrvatska rasturala nogometni svijet. Bilo je to vrijeme ponosa i slave. Svi su bili sretni. Najviše likovi iz Vlade jer se narod tada uopće nije zanimao za njih.I tako, na tom velikom platnu kojim su definirali Modrić, Rebić …- lica iz Petrinje. Dečki u zelenim dresovima koji u slobodno vrijeme također znaju zasjesti na ovo mjesto. Hrvatska nogometna televizija je prenosila uživo prijenos uzvratne utakmice kvalifikacija za popunu Druge hrvatske nogometne lige sa stadiona riječke Kantride. I doista, poznata lica promiču ispod onih ogromnih klisurina oko stadiona Rezultat prve utakmice u Petrinji je bio 0:0 i Petrinjci su trebali zabiti gol po svaku cijenu. Ali semafor je pokazivao suprotno. U trenutku našeg dolaska Opatija je vodila 1:0. Stigla je kavica, počeo je razgovor, kad se na morskoj obali dogodio faul u blizini gola Opatije. Lopta je nabačena u šesnaesterac i zeleni Marović trese mrežu Opatije i terasu petrinjskog kafića. Gosti su se radovali, pljeskali, vidjeli Mladost u Drugoj ligi jer bilo je još manje od 20 minuta do kraj i vjerovali su da će Petrinjci još jednom zabiti.
A ONDA BRZI ŠOK. Radost Mladosti je trajala samo minutu. Brz pogodak. Iza njega i drugi. Dva gola u petnaestak minuta prekinuli su put zelenih prema višem nogometnom rangu. Prilika ove generacije je neostvarena. Navijači koji su s njima krenuli u Rijeku su vjerojatno tužni ali i ponosni što su zeleni ovako daleko dogurali. Polako se počinju pojavljivati i objave na facbooku. Petrinjci čestitaju zelenima i daju im podršku za buduće utakmice. I petrinjski gradonačelnik Dumbović se iz samoizolacije javlja i čestita dečkima na svemu što su odigrali ove uspješne sezone. Ima ona stara poslovica:Ima dana za megdana.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here