Od livade do modernih sportskih igrališta:Kako je do tog došlo?

Autor:Miroslav Šantek
JUČER SE ODIGRAO malonogometni turnir, nazvan u spomen na tragično preminulog Mošćeničana Gorana Jekića u Mošćenici. Ovaj sportski ritual se odvija već po 13 – put i ni koronavirus ga nije uspio zaustaviti. No, ovaj je ostao zapamćen po tome da se odigrao na modernom malonogometnom terenu koji se još službeno nije ni otvorilo:postoje i dobri razlozi za to –  kovid se ponovno raspalmsao, a i gradonačelnik je izvan igre u kućnoj samoizolaciji. Sve se nekako poremetilo, sve je prilično neizvjesno. No, sama priča i fotografije s PS portala su zainteresirale širi krug javnosti koja ni ne zna da ovako nešto uopće postoji.To nije ni čudo. Radi se o dubini same Mošćenice, mjestu u ulici Braće Radić, daleko i nedostižno pogledu prolaznika i putnika koji prometuju glavnom cestom Petrinja – Sisak.
Gradonačelnik Dumbović sa svojim timom na predstavljanju projekta Rekonstrukcije sportskog i dječjeg igrališta u Mošćenici 24.listopada 2019.
KAKO JE SVE TO POČELO? Stigao je mail iz gradonačelnikova ureda, jedan od milijun kojim se svakodnevno obavještavaju mediji o gradskim aktivnostima, a u njemu je pisalo da će 24. listopada prošle 2019. godine s početkom u 10 sati gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojom ekipom predstaviti još jedan projekt Grada Petrinje: Rekonstrukciju dječjeg i sportskog igrališta Mošćenica. Bila je magla tog prohladnog jutra. Ispred nas obična mokra livada sa nekim prastarim golovima. I friško zabijeni pano sa svim podacima projekta: na površini od 2000 kvadratnih metara izgradit će se dva objekta: košarkaško i rukometno igralište, tribine za 80 gledatelja i noćna reflektorska rasvjeta, a postojeće zastarjelo dječje igralište će se kompletno renovirati. I sve to iz novca iz gradse blagajne – dva milijuna i sedamsto tisuća kuna. Održali su kratku tiskovnu, sjeli u automobile i odvezli se odakle su i došli. Ostala je samo magla na ledini. Istog dana ta vijest je objavljena u medijima, neki su je zdušno podržali, a neki i ne – što je u redu, uvijek u demokraciji treba prozivati i kritizirati bilo kakve vlasti i tu je priča stala.
Od nekadašnje livade nema ni više ni traga. Moderna podloga, ograda, tribine, slika je nestvarna i prilično drugačija.
PROLJEĆE JE DONIJELO KORONAVIRUS i potpuni lockdown države od strane ljudi iz Stožera. Život je zaustavljen i u svakom slučaju najblaže je reći da je to bilo nenormalno i bolesno vrijeme. No, međutim ,čak i u tim vremenima, radovi na ovom igralištu nisu stali. Igrališta su polako poprimala obrise, a popuštanjem mjera mogli smo se i uživo uvjeriti da je projekt itekako u naponu i da je pri kraju. Danas je slika nepropoznatljiva. Nema one mokre livade već su tu košarkaško i malonogometno sportsko igralište, a dječje igralište pored njih je također promijenilo izgled, baš kao i okoliš. Ovaj projekt grada Petrinje je definitivno uspio i sad ga samo očekuju slatke muke – službeni završetak radova i otvorenje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here