Svi putovi vode u Rim: Iz sv. Lovre na daljnji studij iz liturgike odlazi kapelan Hrvoje Zovko

Autor: Antun Petračić
Jučerašnje nedjeljne sve tri svete mise u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji predvodio je, propovijedao i pričešćivao, te na kraju obratio vjernicima dosadašnji vikar-kapelan ove crkvene zajednice Hrvoje Zovko. Obznanio je kako se oprašta od sviju u župi i gradu, jer iz Petrinje  već ovaj tjedan odlazi u Rim: na daljnji studij iz liturgike na Papinskom sveučilištu sv. Anzelma.
Hrvoje Zovko  rodom je iz Siska (1993.), gdje je završio OŠ 22. lipnja i Ekonomsku školu, upisao Ekonomski fakultet i dovršio prvu godinu, pa se odlučio za svećenika. Uz geslo „Gospodinu treba“ ( Dominus eum necessarium habet) svetu mladu misu  služio je  8. srpnja 2018. u Župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku,  a od 24. kolovoza 2018. je kapelan-župni vikar u sv. Lovri.
-Svećenički poziv tinjao je u meni, a probudio se za uspješno završene  prve godine Ekonomije. Taj sam fakultet 2012. zamijenio Nadbiskupskim bogoslovnim sjemeništem u Zagrebu i završio ga za pet godina. Protekle dvije u Petrinji  brzo su prošle, uz veliku potporu župnika, prečasnog Josipa Samaržiju, časnih sestri i sviju drugih. Ovdje sam krstio, sahranjivao, ispovijedao, pričešćivao, vjenčao, bio duhovnik korisnika Socijalne ustanove odraslih osoba s psihičkim smetnjama, baka i djedova u Domu za starije i nemoćne osobe, bolesnih u petrinjskom odjelu Sisačke bolnice, a u Sisačkoj biskupiji predstojnik Pastorala za duhovna zvanja. U sv. Lovri dobro sam se  osjećao i po onoj narodnoj da se prva ljubav  ne zaboravlja,  moje prvo mjesto službovanja u Petrinji ostat će trajna  uspomena i sjećanje. A vrijeme provedeno s Bogom nije nikada izgubljeno vrijeme – o svome životu i poslanju kazao je   mladi svećenik.
Na svemu učinjenom za ljude i Boga,   jučer su mu pojedinačno  i skupno zahvaljivali i opraštali se   župljani sv. Lovre. Posebno na misi u 11 sati u ime Pastoralnog vijeća i Župnog zbora sv. Cecilija pozdravila  članica Božica Vuić, a tada  mu je uručen i poklon – veliki prostrani, funkcionalni kofer za  putovanja koja ga očekuju  tijekom rimskog studiranja.  Svu sreću u daljnjem životu  mladom svećeniku poželjela je i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.
Velečasni Hrvoje Zovko bio je i član Zbora mladih Svitanje, a na sinoćnjoj misi večernjici sretno mu poželjeli i  njegovi vršnjaci.
Puno riječi pohvala za dosadašnjeg mladog pomoćnika ima i župnik Josip Samaržija.
Umjesto ovog vikara, već je biskup Vlado Košić imenovao novoga: u sv. Lovru dolazi mladomisnik Igor Borić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here