Otvoreno pismo kluba županijskih vijećnika HSS-HSP i nezavisnih vijećnika ravnatelju nacionalnog stožera CZ Davoru Božinoviću zbog odluke o zatvaranju Gradske tržnice Glina

Na našu adresu je stiglo otvoreno pismo kluba županijskih vijećnika HSS-HSP i nezavisnih vijećnika upućeno ravnatelju nacionalnog stožera CZ Davoru Božinoviću u kojem se ukazuje na štetu učinjenu malim, domaćim poljoprivrednim proizvođačima hrane zbog odluke o zatvaranju Gradske tržnice Glina od 10. srpnja 2020. godine. Istu je, kako se navodi, pozivajući se na opasnost od COVID-19 donio gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, a klub vijećnika HSS-HSP i nezavisnih vijećnika je radi toga već postavio pitanje županu SMŽ Ivi Žiniću na koje nisu dobili zadovoljavajući odgovor.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

PS-potral   

 

KLUB ŽUPANIJSKIH VIJEĆNIKA
HSS-HSP I NEZAVISNI VIJEĆNICI

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH
n/p ravnatelja Stožera g. Davor Božinović
MEDIJI – svima

 

Predmet :           Zatvaranje gradske tržnice Glina i kršenje mjera nacionalnog stožera CZ RH od strane župana Ive Žinića

Poštovani,

Stožer civilne zaštite Glina, odnosno načelnik stožera ujedno i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević je dana 10. srpnja 2020. godine, pozivajući se na opasnost od COVID-19, donio odluku o zatvaranju Gradske tržnice Glina. Odluku je donio unatoč činjenici da do tada u Glini nije zabilježen ni jedan oboljeli. Time je počinjena velika šteta malim OPG-ima koji proizvode hranu a građane Gline je osudio na kupovinu hrane u trgovačkim centrima koji često prodaju robu iz uvoza i nepoznatog ili slabo poznatog podrijetla.

Pošto to nije bila uputa nacionalnog stožera CZ a vlasnici OPG-a su tražili da se taj problem aktualizira na Skupštini Sisačko moslavačke županije, predsjednik kluba HSS-HSP i nezavisnih vijećnika je postavio to pitanje županu.

Župan je odgovorio da je upoznat sa zatvaranjem tržnice u Glini jer tržnica ne udovoljava uvjetima. No, treba reći da ni na ostalim tržnicama u SMŽ nisu puno bolji uvjeti, ali su ti uvjeti popravljeni u vrijeme dok su tržnice bile zatvorene po nalogu nacionalnog stožera CZ. Očito je tada stožer u Glini spavao, jer po pitanju poboljšanja uvjeta nije napravljeno ništa.

Smatramo da u ova teška vremena za selo u Hrvatskoj a u vrijeme voća i povrća tržnica mora biti otvorena na zadovoljstvo građana i poljoprivrednika.

Molimo Vas da što prije naložite otvaranje tržnice u Glini a ukoliko je potrebno i financijski ili organizacijski pomognete u stvaranju potrebnih uvjeta, kada već grad Glina i Sisačko moslavačka županija o tome ne vode brigu.

Predsjednik kluba je isto tako postavio pitanje županu vezano za tzv „korona party“ povodom čega je intervenirala policija a osobno ste Vi ministre na konferenciji za tisak rekli kako će uslijediti prijava a potom i kazna.

No, župan je na upit odgovorio da nije dobio nikakvu prijavu i da nije platio kaznu. Čak smatra da nije ni napravio nikakav prekršaj.

To je neprimjereno i diskriminirajuće s obzirom da je seljak koji je na traktoru, pokušavajući obraditi zemlju i nije nikoga mogao ugroziti niti s bilo kim biti u kontaktu, dobio prijavu i platio 8.000,00 kuna kazne. Zato svakako sankcioniran mora biti i župan koji je bio organizator i sudionik  okupljanja u društvenom domu a nekoliko metara dalje ima obiteljsku kuću u kojoj je također mogao organizirati domjenak i okupljanje. Ili će poruka biti da u našem društvu postoje i oni koji su zaštićeni od posljedica svakog zakona.

23. srpnja 2020. KLUB HSS-HSP I NEZAVISNIH VIJEĆNIKA

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here