Blagdan svetih Joakima i Ane, djeda i bake Isusa Krista: Proslava u župi Gore

Autor: Antun Petračić

Svakog 26. srpnja blagdan je svetih Joakima i Ane, kršćanskih svetaca  supružnika, roditelja Isusove majke,  Blažene Djevice Marije, djeda i bake Krista Kralja.

Duga je tradicija štovanja Marijinih roditelja, povijesno potvrđeno već u VI stoljeću, više i izraženije sv. Ane, a odvojeno slavljenih do 1913. kada su objedinjena oba sveca na nadnevak 26. srpnja.

Joakim je živio 80 godina, Ana do 79-te, a u velikoj starosti dobili kćerku i dali joj ime Marija. Pobožna Izraelka iz plemena Judina, sveta Ana je zaštitnica udovica i neudatih žena, kućanica, kuharica kod svećenika, rodilja, rudara, mornara, krojačica, zlatara, soboslikara… a štuju je u mnogim zemljama, gradovima i župama.

Među takvima je i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, Marijanskom svetištu  Sisačke biskupije, u kojoj se spomen dan sv. Ana ove nedjelje  proslavio svečanom misom  uz  predvođenje  župnika don Paška Glasnovića i  propovijedi trajnog  đakona Vjekoslava Uvalića.

U crkvi i oko nje na otvorenom okupio se  lijepi  broj  župljana i gostiju  hodočasnika, među kojima je bio i sisačko moslavački župan Ivo Žinić sa suprugom.

Zbog epidemioloških zahtijeva nisu održani  tradicionalni cjelodnevni blagdanski sadržaji pučkog proštenja, prošlo je bez brojnih štandova ića -pića i drugih prigodnih ponuda na ovaj dan, a uobičajeni prostor za veliki vrtuljak s  jakim razglasom   korišten je kao  parkiralište vozila.

U ovoj drugoj fazi epidemije koronavirusa još se uvijek ne zna  kako će se u Gori za 20- tak dana slaviti  predstojeći najveći  godišnji dan ove župe, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa.

Onima s imenom svetih slavljenika 26. srpnja,  svim Joakimima, Anama, Ankicama, Anicama- čestitamo imendan!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here