Autor: Marjan Gašljević

Ne sjećam se da se je ikada toliko u javnosti raspravljalo o brojkama kao u ovih nekoliko posljednjih mjeseci. I to onim dobrim i više nego dobrim. Ranije se znalo spomenuti „dobre brojke“ kada bi neki od igrača na sreću „ubo“ premiju i pokupio lovu. Ovih zadnjih mjeseci termin „dobrih brojki“ koristi se uglavnom za brojanje turista i zaraženih od korona virusa.

„Brojke su više nego dobre“ kočoperi se jedna masna naslovnica pozivajući se na broj turista koji pune državnu kasu ove sezone. Kada su svi već sezonu otpisali odjednom te „više nego dobre brojke“  pumpaju optimizam Naciji koja u njima vidi spas od jesenskih gubitaka radnih mjesta, smanjenja plaća, smanjenja radnog tjedna i svekolikih drugih restrikcija sve do one da Hrvatska neće kupiti borbene avione već će čuvanje neba povjeriti nekoj nam prijateljskoj zemlji ma što to u ovakvom geopolitičkom stanju i okruženju značilo.

„I ako na plažama turističkih mjesta vidno nedostaje ručnika i glava brojke pokazuju zavidnu posjećenost i popunjenost turističkih kapaciteta.“ I naša priča ide dalje, kao: „Iznajmljivači su se prestrašili virusa i inspekcija pa prijavljuju sve turiste i od tuda te lijepe brojke.“

Jebiga, koliko ja vidim oni koji su do sada iznjmljivali „na crno“ i dalje to rade, a oni koji imaju zvjezdice nisu se baš nešto niti ranije igrali s neprijavljivanjem gostiju. Ma na koncu jebe mi se za to bitno je da su brojke iše nego dobre što znači da će mi mirovina na jesen poskočiti što je na koncu i Premijer obećao, da cijene hrane i potrepština neće rasti u što su se i ranije zaklinjali, da će nestati liste čeknja za zdravstvene usluge, itd… Vjerujem i da će ujesen svratiti i vanzemaljci s vrećama darova kao ono svojevremno kada su osvajači Amerike Indijancima nosili šarena stakalca i ogrlice. To da danas istim tim osvajačima ruše spomenike je samo činjenica nezahvalnosti ljudi koju mi nećemo vidjeti kako će se ispoljiti prema vanzemaljcima kroz neko vrijeme. U stvri, bolje da nestane selo nego običaj.

Dobre su brojke i s tom nesretnom koronom. Uglavnom testiramo samo svatove pa onda, pošto sezona svatova nije na vrhuncu, i tu imamo dobre brojke koje se baš svaki dan i ne slažu kada mi laici i neznalice zbrojimo prijave lokalnih stožera sa sumom vrhovnog Stožera. Nema veze, bitno da su brojke dobre. I kada sam već kod tih brojki sjećam se vremena kada te brojke i nisu bile „dobre“. Tamo negdje prije nekoliko mjeseci brojka od pedesetak zaraženih bila je „strašna“. Toliko strašna da su babe morale tražiti propusnicu da odu u svoj vrt ubrati glavicu salate a o nekim složenijim pustešesvijama da i negovorimo. U vrijeme tih „strašnih“ brojki i najobičniji odlazak u kvartovski dućan bio je pothvat. A bilo je to prije samo nekoliko mjeseci.

Danas i sa preko stotinu zaraženih, na stožerni način računanja, „brojke su dobre“. Svi mogu lamunjati koliko žele i kuda žele. Pozornost nije usmjerena na stotine tisuća turista koji, često, baš i ne slušaju famozne naputke Stožera već su sve snage Civilne zaštite, epidemiološke i inspekcijske službe usmjerene na svatove. Službene osobe, kažu, neprimjetno stoje u uglovima sala gdje se derneči i promatraju brake dance presretnih mladenaca laserom mjereći dopušteno odstojanje.

Da se je, recimo, ženio saborski zastupnik Hrebak mladenci bi mogli, po preporuci Stožera, plesati i tango ili neki još opskurniji stiskavac i ne bi pokvarili brojke. Kako je pojasnio gazda Capak: „On nije opasan.“ Naravno da nije u kontekstu korone za razliku od opasnosti saborske većine koja je trebala potvrditi Vladu.

I tako u ovoj sezoni „dobrih brojki“ promišljam da prvi put u životu uđem u kladaru i izaberem „dobre brojke“ kada im je već sezona.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here