Petrinja na filmu – snimateljska ekipa oduševljena ovdašnjim ljudima i prirodnim ljepotama

Autor:Miroslav Šantek

Ove godine započelo je snimanje  dokumentarnog filma “Putevi vode” na području cijele Republike Hrvatske, a počelo je s prvim kadrovima najmanjeg grada na svijetu – Huma u Istri, a završit će se s kadrovima najmanje rijeke na svijetu – Omble pored Dubrovnika.Svrha ovog projekta, filma koji će biti prikazan na domaćim i svjetskim filmskim festivalima je prkošenje zaboravu i podsjećanje na poučne informacije o flori i fauni prirodnih resursa Hrvatske, ali i na njene autohtone, domišljate i vesele žitelje uz rijeke i jezera koja izviru i završavaju u Hrvatskoj. Film snima ekipa Coincidence Picture Production iz Umaga, a bit će snimljeno 29 rijeka i 17 jezera u 41 gradu i općinama. Filmska ekipa od 6 članova putuje kamperom, motornim čamcem i hidro-surf daskama, snimaju krajolike i razgovaraju s ljudima,a izabrali su i Grad Petrinju i njene vodene bisere Petrinjčicu i Kupu.

.

Domaćini, u maniri stare petrinjske gostoljubljivosti su dočekali ove snimajuće goste i pokazali im ljepote našeg kraja. Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje je jako zadovoljna njihovim odabirom lokacija i organizirala je uz pomoć samog Grada Petrinje snimanje na zanimljivim lokacijama. Krenulo je od najljepšeg kupališta na Kupi nadaleko – Gradskog kupališta na Kupi, do motiva obližnjeg Mlinskog kamena, zatim kupalište u selu Brest Pokupski u njihovom Klanjcu, gdje su ih dočekali članovi KUD Poupljanka sa svojim pjesmama i plesovima, pokazali su im stari običaj pranja rublja u Kupi, a posjetili su i drvenu kapelicu sv. Barbare na tamošnjem groblju, gdje su im odglumili i oživjeli Legendu o Cvijeti brestovskoj Patricija Josipović i Filip Gajšek obišli su i snimili kadrove još jednog kupskog dragulja – mošćeničkog kupališta gdje ih je dočekao tamošnji HKUD Mošćenica uz pjesmu i ples, a uz samu Kupu po kojoj je ekipu vodio i pričao im o flori i fauni avanturstički vodič na čamcu Josip Karaturović su snimljeni i kadrovi Nebojana, Adrenalinske avanture na Banovini sa svim sadržajima koje nudi tamošnji Capriccia Centar. Na tom imanju nebojanskom je Zlatan Molnar renomirani hrvatski kuhar i finalist TV serije “3,2,1-Kuhaj”pripremio specijalitete od mesa Banijske šare svinje i štrudlu od kruške tepke, autohtone sorte Banovine. A to meso je bilo toliko dobro i jedinstveno da su snimatelji izrazili želju da vide i snime i imanje uzgajivača Banijske šare, Mladena Čačića u Taborištu, a i OPG Dvorneković s nasadima kupine, ribizla, krušaka te kušaonica slatkih vina.

 

I petrinjski park nije mogao proći da ne bude zabilježen na filmu.Predstavljena je bogata povijest Petrinje koju je gostima ispričala Dijana Žilić turistički vodič u Petrinji, a o samoj umjetnosti akademski petrinjski slikar Davor Žilić. Na samom kraju snimanja ekipa kaže da je oduševljena Petrinjom i našim krajem, a na filmu će biti zabilježeno dvadesetak minuta kadrova ljepota prirode i ljudi našeg kraja.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here