Glas za svaku djecu-gledaj, slušaj i uči: Diplome polaznicima Male škole/ pomoći u učenju

Novinar: Antun Petračić

U Sisačko-moslavačkoj županiji u ovoj školskoj godini primjerene oblike školovanja imalo je više od 830 djece s teškoćama u razvoju, a imala su 126 pomoćnika u nastavi. Ovih 830 djece odnosi se na Sisačko-moslavačku županiju bez Grada Kutine koji je osnivač svojih škola i s kojim do sada nismo imali suradnju. S obzirom na oštećenja jezično – govorne, glasovne komunikacije koja je nekako najčešća i s obzirom na specifične teškoće u učenju, određuje se potreba primjerenog oblika školovanja i to kroz redovite programe, uz prilagođene sadržaje i individualizirane postupke. U našoj županiji u ovoj školskoj godini bilo je 706 takvih učenika, dok ih je nešto više od 120 bilo uključeno u posebne odjele za djecu s teškoćama u razvoju. Ovoj pozitivnoj brojci uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redoviti sustav školovanja, mogu to potvrditi iz iskustva stečenog kroz sedam godina vođenja ovog projekta, zasigurno je pomogao i doprinos naše Udruge kroz program Male škole i pomoći u učenju. Drago nam je što nas je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo kao dostojnog partnera za ovakav oblik individualizirane i grupne pripreme naše djece da budu što lakše integrirana u redovite sustave obrazovanja, kako predškolskog, tako i školskog – kaže Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Proteklu školsku godinu bila je i voditeljica vrlo potrebitog i unatoč organizacijskih teškoća s Covidom 19., uspješno dovršenog projekta Glas za svaku djecu-gledaj, slušaj i uči. Od 1. studenoga 2019. do 31. kolovoza 2020. proveden je uz 122.266,67 kuna potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja RH kroz natječaj udrugama s područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih tijekom 2019./2020.

Među   tri sastavnice projekta   organizirana je i Mala škola/pomoć u učenju za 26 djece iz partnerskih sredina dječjih vrtića Stari i Novi u Sisku, Petrinjčica u Petrinji i OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice. U Maloj kući, središtu UOSI SMŽ u Petrinji na svečan način izvoditeljica nastave Male škole Maja Jurišić i A. Milković polaznicima su uručile diplome, a partnerima zahvalnice.

Magistra primarnog obrazovanja, diplomirana učiteljica (na svome prvom radom zadatku) M. Jurišić opisuje da su počeli s jednostavnijim stvarima, učenjem boja, geometrijskih oblika, razvijali grafomotoriku, učili pravilno držati olovku i razvijali finu motoriku. Kasnije su krenuli i na slova, prepoznavanje, pisanje, analizu, sintezu te na brojeve i njihovo povezivanje s količinom. Učili su i godišnja doba i razne druge teme koje trebaju za pripremu za školu.

– Zajedno s kolegicama iz radne terapije koristile smo se asistivnom tehnologijom, najviše koristili Clevy tipkovnicu u kombinaciji s programom ABC Maestro na što su sva djeca jako dobro reagirala kao i na tablet na kojem su razne aplikacije koje su im pomagale naučiti i slova i brojeve i sve što im je potrebno za školu. Zbog pandemije koronavirusa u ožujku smo morali stati s takvim načinom rada, ali nastavili smo s online vježbama. Zahvaljujem se vama   roditeljima što ste slali slike kako djeca rade aktivnosti, znam da svi imate puno obveza i da je teško raditi s djecom sam kod kuće, ali bili ste stvarno odlični i hvala  svima na tome- rekla  je M. Jurišić.

Aleksandra Milković pak izražava zahvalnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja što im je u trenutku posebnih uvjeta rada i prelaska na neke online sadržaje omogućilo promjenu projektnih aktivnosti kao i konačnih rezultata i ciljeva projekta i programa i što nisu uzeli nijedan dio dodijeljenih sredstava. Zahvaljujući tome, dodatno su uspjeli prenamijeniti projekt i prilagoditi ga online načinu rada i sadržajima, pa je tako kupljeno i 25 licenci softverskih programa koji su olakšali rad roditeljima i djeci kod kuće. Dio tih licenci podijelili su svojim partnerima, dio kabinetima koji su radili s djecom u udruzi, a dio izravno roditeljima u njihove domove, gdje su imali mogućnosti i sami raditi s djecom s teškoćama u razvoju kroz tri softverska programa.

Ovo je bila sedma uzastopna školska godina projekta Glas za svaku djecu- gledaj, slušaj i uči, a za sada se još uvijek ne zna hoće li se i nastaviti.

-Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije raspisalo natječaj na koji se naša Udruga može opet javiti. S obzirom na sve promjene koje su se događale u zadnje vrijeme, novi oblici školovanja, novo ustrojstvo i ministarstava i Vlade, još uvijek ne znamo službeno hoće li natječaj biti otvoren. Mi se s ovom podjelom diploma opraštamo od ovog projekta, a hoće li on u nekom obliku biti nastavljen u našoj Udruzi, to ovog trenutka ne možemo reći. Iskreno se nadamo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uspjeti naći sredstava da nastavi s natječajem- zaključila je izvršna direktorica UOSI SMŽ i voditeljica “Glasa za svaku djecu…” Aleksandra Milković.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here