Željko Lipovac, predsjednik udruge Petriart izradio „Petrinju u slikama“: Za Lovrenčevo 2020. intarziju prepunu simbola poklanja Gradu Petrinji

Novinar: Antun Petračić

Ove subote počinje 12-dnevno obilježavanje Lovrenčeva u Petrinji 2020.    Objavljen je detaljan  program dogovorenih i isplaniranih svjetovnih i crkvenih priredbi, događanja, svečanosti i proslava Dana grada 10. kolovoza, i   drugih velikih, važnih i značajnih obljetnica ovog  mjeseca  za  Petrinju i cijelu  Hrvatsku. Organizatori su odmah naveli kako će provedba  ovisiti o stanju s epidemijom  Covid 19., pa su, nedaj Bože, u najgoroj verziji,  moguća odgađanja i otkazivanja  nekih javnih skupova.

U  toj neizvjesnosti predstojećih dana ovomjesečnog  najvećeg godišnjeg slavlja blagdana i praznika,  kakvo je inače tradicionalno  Lovrenčevo u Petrinji, sigurni smo o sigurnom održavanju  jednog  događaja.

Umjetnik amater Željko Lipovac, predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart,  među svim članovima-slikarima jedini se  izražava  intarzijom i u toj zahtjevnoj tehnici oslikavanja raznobojnim furnirom, svoj  najnoviji  rad  odlučio je  pokloniti Gradu Petrinji.

– Dok je gradonačelnik bio u samoizolaciji, u njegovu uredu sam izložio želju o darivanju intarzije „Petrinja u slikama“, u čijem je središtu stilizirani  zidni sat  s raznim simbolima karakterističnim za naše okruženje.  Iz uprave grada očekujem odgovor o vremenu i mjestu uručivanju ove najnovije intarzije, dimenzija 140×85 centimetara – u svome ateljuu u obiteljskoj kući u Malinoj ulici kaže nam Ž. Lipovac.

Kompozicijski je sliku zamislio i intarziju izradio sa satom u sredini „ kao simbolom vremena i protoka života“ i  kotačem zamašnjakom „glavnom polugom svega razvoja i napretka“.  Od vrha  prema dnu nižu se  slike dječaka i djevojčice  (Petrinja -grad prijatelj djece), nogometna lopta ( oznaka svekolikog sporta), zvonik sv. Lovre ( duhovno središte), slikarski pribor i note ( znakovi kulture i pjesme), stucka (tradicijski zanati), jabuka i mrkva (simboli OPG-ova), listovi lipe ( grad smo lipa), a bager predstavlja  aktualnu i općenitu  obnovu i izgradnju infrastrukture…

Svi ovi simboli smješteni su unutar službenih administrativnih granica Grada Petrinje, a autor je na samom dnu, gdje su u stvarnosti rubni obronci Zrinske gore prema Uni, stavio i svoje  prepoznatljive inicijale lž20.

Podloga cijele slike je iz bijele jelovine, a simboli  sastavljeni od  raznobojnih furnira autohtonog drveća: oraha, kestena, lipe, hrasta, bukve i trešnje.

Željko Lipovac već ima ideju gdje bi njegovu daru za Lovrenčevo 2020.  bilo najbolje mjesto u gradskoj upravi.

– Ja sam Petrinjac rodom, radom  i životom,  osjećao sam potrebu da ovo napravim i darujem, a mislim da bi  „Petrinja u slikama“ svim zaposlenicima i strankama koje im dolaze, bila  najuočljivija i najvidljivija u predvorju prvog kata zgrade, odmah na zidu nasuprot ulaznih stepenica i vrata lifta – smatra  donator.

Doznajemo kako je  intarziju izradio za 60 sati, po 2-3 sata na dan, kratio dosadu ograničenja koronavirusom. Preciznu ugradnju znakova Petrinje u velikom formatu ostavljao je na stranu dok je paralelno  na manjoj plohi  stvarao „Ljubimca“,  zagrljaj psa i djevojčice.  To mu je draga  i  česta  tema, jer je veliki ljubitelj domaćih životinja: kućni su mu ljubimci, u  dugogodišnjoj  slozi  i prijateljstvu nerazdvojni  veliki  bijeli znatiželjni  Romeo i slično bijela bezimena mačka veteranka.

Što se tiče udruge Patriart, predsjednik petrinjskih likovnjaka  kaže kako su zbog  Covida 19.  zastali u programu, svi su im planovi odgođeni i na čekanju. Iz vremena Lovrenčeva prije neku godinu u  sjećanju je njihova skupna izložba 10. kolovoza na štafelajima oko slavljeničke crkve nebeskog  zaštitnika sv. Lovre.

– Ako  će epidemiološka situacija  dozvoliti   u rujnu,  uključit ćemo se u spomen Dane sjećanja na krvavo i smrtonosno stradanje Petrinje 1991. i progonstvo tijekom Domovinskog rata – aktualnu priču  samo za PS portal. eu  zaključio je Željko Lipovac.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here