Kad stigne taj moj “lavovski” kolovoz u Petrinju

Autor:Miroslav Šantek

Rođen sam u horoskopskom znaku lava. Jednog toplog kolovoza. U vrijeme kad ljeto dostiže svoj zenit. Kad sunce počne polako gubiti svoju jačinu, a dani postanu vidljivo kraći. Taj kolovoz uđe u naše živote, uđe u tu Petrinju sa jutarnjim suncem i grije. Ugodni su to dani, a ljudi koji su živjeli prije nas su ostavili i pisane tragove i razmišljanja o tom ljetnom mjesecu u kalendarskoj godini. Sva ta razmišljanja, sve te pisane tragove je skupio i ukoričio u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski, povjesničar Ivan Rizmaul.

KOLOVOZ

Kolovoz je mjesec suše i raspucale zemlje.Počne trava žutjeti, blagu manka paše, a i vinogradima je dosta žege. Petrinjski romari putuju do Marije Bistrice da bi za Lovrenčevo slavili svog patrona sv. Lovru đakona i mučenika (10.VIII.). Poslije prve obilnije kiše vrućina znatno popusti, a noći zahlade pa će narod Lovrenčevo svaka mlaka studenčevo.

Dan za danom kolima se s polja vozi usjev, djetelina, otava. Grođže je već nabubrilo i pofarbalo se. Oko Bartolova (24.VIII.) treba se brinuti za pudare koji će pripaziti vinograde od ljudi, kosova i čvoraka.

Nadviju se sive oblačine, sijevaju munje, zagrme gromovi, a gospodari se uznemire da ne bi bilotuče koja uništava urod. Zvone zvona po crkvama ne bi i rastjerala tučonošne oblake. Po vinogradima će zagruvati puške i mužari, a klepke i strašila branit će zrnje po petrinjskim vinogradima. Najtopliji dani ljeta su od 20. srpnja do 20. kolovoza kada vlada pasja vrućina.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here