S jednog od najboljih američkih koledža u Kraljevčane pored Petrinje: Petar svoje znanje trenutno ostvaruje u Petrinji

Autor:Miroslav Šantek

Koronavirus piše priče. Panični lockdown svijeta zaključao je mnoge ljude u svoje domove. “Rad” od kuće. Nikakav kontakt.Oduzimanje sloboda kretanja izvan mjesta prebivališta. Zatvoreni lokali, mediji koji samo šire vijesti o koroni…Sve se to nekako preživjelo lakše i ugodnije kad si u gradu i kad imaš neki trgovački centar u blizini ili kiosk, ali što ako ste petnaestak kilometara od grada mjesecima? A došao si s druge strane svijeta.

Petar Pirizović je 22-godišnji mladić iz Kraljevčana. Selo prilično daleko od same Petrinje. Tamo gdje se naziru obrisi moćne šume Šamarica, tamo gdje ljudi žive zdravije i usporenije nego u gradu. Petar je poznat dijelu Petrinjaca kad je još kao dječak u obližnoj osnovnoj školi u Jabukovcu ilustrirao je i napisao dvije slikovnice, jednu slovaricu i zbirku pjesama. I danas spominje svoje učiteljice Ivanu Švragulju, Brankicu Šuker… Zvali su ga čudom od djeteta, a i mediji su se raspisali o njemu. Već tada sebe i svoj život vidi u velikim gradovima svijeta.I doista, nakon završene petrinjske gimnazije dobija priliku da ode na dvije studijske godine u Armeniju, a poslije toga preko velike bare u Ameriku. Tamo je upisao jedan od  najboljih američkih koledža Grafički dizajn na Ringling College of Art and Design u Sarasoti na Floridi gdje je završio treću godinu. Sredinom trećeg mjeseca hvata zadnji let za Hrvatsku i vraća se kući. U sigurnost i čekanje da korona kriza prođe. Slaba internetska veza je bila jedna njegova konekcija s vanjskim svijetom, puno je kaže kuhao, ali, eto, i to je prošlo.

Sreli smo ga iznenada na čudnom mjestu. U uredu Turističke zajednice Grada Petrinje. Sjedi za računalom i radi. Veli da je svoje znanje kojem su ga naučili Ameri odlučio upotijebiti i pomoći rodnom kraju pa je tako dizajnirao stranice, logo, radi plakate, pokrenuo je instagram.. Sve dok ne prođe ova situacija odlučio je raditi. A svoj budući život vidi u grafičkoj industriji negdje izvan Hrvatske. Kaže da mu se Beč jako sviđa. A ako se situacija ne smiri kaže da će u siječnju preplivati tu veliku baru i završiti zadnju godinu na koledžu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here