Čestitka za Bajram, sevdalinka i suze

Islamski svijet obilježava veliki blagdan Kurban Bajram. Vjernici ga zovu i Hadži- bajram jer u  vrijeme istog obavljaju i hadž- hodočašće u Meku. Ove je godine, zbog pandemije bolesti korone, sve mnogo skromnije. Ali, važno je što se nosi u srcu. Jer, poruka Kurban – bajrama je da se pobožnost iskazuje kroz radost i zajedništvo. U Ramazanskom bajramu se najviše dobara dijeli  siromašnima, a u Kurban- bajramu kod prinošenje žrtve jedna trećina ostaje vjerniku,  a dvije trećine se dijeli siromašnima.

Tako su u subotu, 1. kolovoza u 11,00 sati u glinskom Domu za starije i nemoćne osobe, a povodom blagdana Kurban bajrama, gdje je dio korisnika islamske vjeroispovijesti, domaćini  imali čast ugostiti iznimne posjetitelje  – glavnog imama – sisačkog efendiju Alema Crnkića sa suprugom Ilvanom Crnkić te  volontera Fadila Ibrahima Pašića koji je nazočnima zapjevao divne sevdalinke.

Obrativši se nazočnima, ravnateljica Doma Renata Tominović Ceković je naglasila :“U trenucima kroz koje iskazujemo pobožnost, ne treba zaboraviti solidarnost, ljude kojima je potrebno, ne zaboraviti potrebite. Trebamo biti spremni da se žrtvujemo ne samo za sebe, za svoju obitelj, nego i za druge, za društvo u kojem živimo. Zato vam od srca hvala što ste danas  posjetili naš Dom u Glini. Neka Kurban Bajram ispuni vaša srca mirom, slogom, zdravljem i ljubavlju. Na blagdan darivanja darujmo svima razumijevanje, zajedništvo i poštovanje. Od srca vam čestitam tradicionalnim riječima – Bajram Šerif Mubarek Olsun (Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!) ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.“

Glavni imam efendija Crnkić je poklonio ravnateljici i  korisnicima Doma voće i baklavu , a ravnateljica je uzvratila njihovim lijepim rukotvorinama.

Korisnici su zajedno s djelatnicima i ravnateljicom uživali u koncertu koji je trajao oko sat vremena u hladovini dvorišta Doma, sve uz poštivanje strogih epidemioloških mjera. Treba li naglasiti – bez obzira na vjeroispovijest, pokrenula se lavina osjećaja i uspomena, pjevalo se iz srca i duše, a kako to obično biva, otela se iz oka  i poneka suza radosnica. Teško je vrijeme svima, a ublažiti ga možemo druženjem i pjesmom koja dušu dotiče…

 

Za PS portal: Katica Gašljević Tomić

Foto: Dom za starije i nemoćne Gline

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here