Kupski most u plamenu baklji

Autor:Miroslav Šantek
LIJEPE ŽENE NE PROLAZE STALNO KROZ GRAD – kao što stihovi pjesme kažu.Ovog predvečerja dvije od njih, najljepših stvari koje Petrinja ima stoje na mostu kod Bresta. Fotografiraju se sa spektakularnom pozadinom koja s ovog mjesta oduzima dah u svakom trenutku. Iza njihovih glava se raširila moćna Kupa, a u pozadini kao bijela lađa zgrada kupališta i toranj crkve sv. Lovre. Čak i u ovo mutno predvečerje mokro od kiše. Popričah s njima na trenutak, a čak me svojim kišobranom i zakloniše od tih kapi s neba. A onda su se začuli muški glasovi. Iz daljine. Iz skrivenog grmljem, zaboravljenog kraka ceste, nekadašnje Zagrebačke koja je vodila do samog mosta, a sad već dugi niz godina je zatvorena. Uspavana, zaboravljena, samo je noćni ljubavnici u automobilima posjećuju.
MLADI SU, GLASNI I IMA IH PUNO. Oni su pripadnici sisačko – petrinjskih navijača zagrebačkog Dinama, BBB-i koji su prošle godine bili organizatori izrade velikih murala s domoljubnim temama na zidu nekadašnje Robne kuće Petrinjka u središtu grada, a ove godine, na sam prvi dan operacije Oluja, odlučili su doći do Petrinje, zapaliti svijeće na Senjaku kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima i iznad Kupe zapaliti 25 navijačkih baklji u čast i spomen na 25 godina prohujalih od same Oluje.
KAKO SNIMITI TAJ RIJETKO VIĐEN ATRAKTIVAN PRIZOR? Samo na jedan način. Spustiti se pored mosta na obalu kroz blato i mokru travu. Tko ne zna, kupska voda je izuzetno topla ovih dana. Ulazim u Kupu i tražim kadar. Noć već počinje padati, baš kao i obilna kiša, a ekipa BBB-a se raširila po mostu i postavila veliki transparent na kojemu piše:Zauvijek će živjeti hrvatski ratnici 4.8.95., a onda su zapalili 25 baklji. Nebo i voda se zacrvenila na nekoliko minuta. Dogodio se nestvaran prizor, nešto što se doista ne može vidjeti svaki dan.Kako se plamen ugasio , okrenuli su se i otišli. Oni ne daju izjave. Vjerojatno će se vratiti iduće godine u dane Oluje. S nekom novom idejom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here