“Mnogo će vode proteći Savom dok se ne rodi opet jedan ovakav čovjek. Hvala ti Grga”-rekao je Bobetko

Autor:Miroslav Šantek
MRAČNA JE TA KOTAR ŠUMA. Baš mračna. Velika, ravna cesta u mojim očima. Udaraju makadamski kamenčići, promiču lovačke čeke uz put pored gustine i mraka šume. I nebo je očajno. Pred kišu. Sumornu atmosferu  pojačavaju tužne vijesti s radija koje govore da je umro Rajko Dujmić. Pošao sam ovo poslijepodne nekoliko kilometara u dubinu ove šume koju su stari Petrinjci zvali plućima Petrinje i od koje su prije stotinjak godina imali velike koristi. Tadašnji gradonačelnik je znao posao. Prodavao je drvo i stavljao novac u gradsku blagajnu od koje se napravio vodovod. Tražim mjesto gdje se na Rimskoj cesti nalazi spomenik u dubini šume. Tu se prije točno 25 godina odigrala krvava tragedija. Prvog dana Oluje kroz ovaj šumski mrak prepun nagaznih mina i mitraljeskih gnijezda koje su štitile obližnju petrinjsku kasarnu JNA krenuo je napad na Petrinju. Krenula je Oluja.
NEKAKAV REDAR NA KRATKO VRIJEME me upućuje prije samog spomenika da skrenem u šumu i pokušam okrenuti automobil na uskom putiću  kako god znam i umijem.Iza mene dolazi još puno vozila, a već ih je puno parkirano u okolnim prilaznim putevima.Ovdje se danas održava sjećanje na pogibiju Stjepana Grgca – Grge – brigadira Hrvatske vojske i zapovjednika 57. brigade “Marijan Celjak” Sisak koji je ovdje poginuo 4. kolovoza 1995. prvog dana vojno-redarstvene operacije Oluja,nakon što je već stradao pukovnik Matanović, zapovjednik 2. bojne “Gromova”, uzeo je desetinu i krenuo u pokušaj spajanja s “Gromovima” koji su upali u žestoke borbe na ulazu u Petrinju. U toj, za njega kobnoj, Kotar šumi na Rimskom putu iza sebe je u zaklonu ostavio svoje suborce i sam upao ravno u neprijateljsku zasjedu, gdje biva pokošen četničkim rafalom.Imao je samo 35 godina, a rodom je iz obližnjeg sela Petrovec. Godinu dana nakon, 4. kolovoza 1996. u Kotar šumi otkriveno je spomen obilježje s njegovim poprsjem. I tako se svake godine na ovaj dan na ovom mjestu okupe njegova obitelj i suborci i odaju mu počast.
GRGU JE SPOMINJAO I JAKO CIJENIO GENERAL BOBETKO – “Mnogo će vode proteći Savom dok se ne rodi opet jedan ovakav čovjek. Hvala ti Grga”, rekao je Bobetko na otvorenju spomenika, a i u njegvoj knjizi “Sve moje bitke”, naveden je kao jedan od zapovjednika s kojim je general pripremao vojne operacije, te je navedeno, cit. ” Zadnji komandant koji je bio zapovjednik brigade u operaciji “Oluja”, Stjepan Grgac, bio je mlad čovjek sa sela, izrastao od vojnika dragovoljca do zapovjednika brigade. Završio tečaj za zapovjednika bojni na HVU “Petar Zrinski” kao najbolji. Bio je neizmjerno hrabar, odan, kao vihor je nosio brigadu i išao ispred svojih ljudi. On je očit primjer da samo takvi ljudi mogu izdržati i voditi Domovinski rat. Sve drugo je padalo na prvom ispitu, tako da mogu biti ponosan što sam u svom mjestu, sa svojim ljudima, susjedima, gotovo sinovima i unucima, sa svojim prijateljima vrlo uspješno i smjelo obranio dio važnog prostora naše domovine”. Valja napomenuti da svojom dužnošću, zapovjednika brigade, brigadir Stjepan Grgac je bio jedini poginuli zapovjednik brigade, samim time i najviši vojni dužnosnik koji je poginuo u operaciji Oluja a i u cijelom Domovinskom ratu”.
25 GODINA JE PROŠLO  i danas su ovdje mnoge televizijske ekipe iz metropole. Siguran znak da neko poznatije političko lice dolazi na ovo mjesto. Inače ne bi došli. I stvarno, usred Kotar šume došao je lik kojeg zna baš svaki stanovnik ove zemlje po situaciji oko koronavirusa, trenutni potpredsjednik Hrvatske Vlade Davor Božinović, a tu su i predstavnici SMŽ – župan Ivo Žinić i lokalni političari, predstavnici Petrinje, Nenad Radošević i Siska Marko Krička i puno Grginih suboraca i prijatelja. Danas su svi ostarili. Nisu više onako mladi i poletni kao prije četvrt stoljeća, i sam Grga bi imao danas 61 godinu, ali su došli svome zapovjedniku zapaliti svijeću i položiti vijenac. Oni kažu da ga se nikad neće prestati sjećati i da će uvijek dolaziti na ovo mjesto koje ih zauvijek veže i podsejća na tu tragediju, ali i na završetak rata i pobjedu koja se dogodila samo par dana poslije. I slobodu koja leti ovom šumom između Petrinje i Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here