Zbogom Rajko

Autor:Miroslav Šantek

Tužna vijest je danas stigla iz riječke bolnice. Iz tamošnje Jedinice intenzivnog liječenja na Sušaku javljeno je da je podlegao teškim ozljedama glave koje je zadobio u teškoj prometnoj nersreći prošlog tjedna Rajko Dujmić.Naputio nas je zauvijek veliki kompozitor. Veliko ime. Samo tri dana prije svog 66. rođendana.

Verojatno je malo ljudi na prostoru bivše Jugoslavije koji nisu nikad čuli za Nove Fosile ili Rajka Dujmića, njihovog člana koji je u bendu imao sličnu ulogu kao Goran Bregović u Bijelom dugmetu. Krajem sedamdesetih kad je svijetom harala švedska pop atrakcija ABBA, u Zagrebu je sličnim zvukom krenuo i bend Novi Fosili koji su osnovani tri godine prije same ABBE i koji su uz tadašnju pjevačicu Đurđicu Barlović dosegnuli vrh ex Yu pop scene, a sve to dodatno zabetonirali osamdesetih godina s njenom nasljednicom u bendu Sanjom Doležal. Rajko je bio kompozitor koji je imao “ono nešto” u sebi i znao je jako dobro na neki tekst stvoriti glazbu i sve to aranžirati. Dosegnuo je vrh i u europskim razmjerima kad je na tekst Steve Cvikića “Rock Me” stvorio glazbu i aranžman koji je otpjevala grupa Riva i pobijedila na Pjesmi Eurovizije.

Ako malo bolje razmislite, imate problem kad bi vas netko pitao da nabrojite pjesme Novih Fosila. Pogotovo kad bi vas netko tražio da mu kažete omiljenu. Ima ih previše. Ima ih. Mnoge su neraskidivo upletene u intimu mnogih slušatelja kojima puno znače. Od Plave košulje, Milene, Ključa ispod otirača, Sanjaj me, Ako te izgubim….  Zbogom Rajko. Spavaj mirno. I u mom životu postoje stihovi koje si uglazbio. Jer u mraku se žari jedna cigareta, kao svjetionik na početku svijeta….

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here