U čast hrvatskih branitelja i Indijanac je obukao braniteljsku odoru, a paviljon u petrinjskom parku je pun priča iz slavnih dana Oluje

Autor:Miroslav Šantek
OSAM JE SATI UJUTRO. Petrinja se probudila na blagdansko jutro pod sivim i mokrim nebom i temperaturama nimalo primjerenim za početak kolovoza. Danas je veliki dan, dan pobjede,dan Oluje. Koronavirus je u velikoj mjeri reducirao programe obilježavanja ovog važnog datuma, ali u skromnijem obliku bilo je događanja. Usred petrinjskog parka vijore hrvatske zastave s glazbenog paviljona koji je trenutno jako promijenio izgled. Okićen je amblemima ratnih postrojbi koje su sudjelovale na petrinjskom području u Domovinskom ratu, tu su i razni eksponati, fotografije i riječi koje govore o tim teškim ali i ponosnim i slavodobitnim petrinjskim vremenima koje su postavili članovi Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje . Prošlo je od tada već 25 godina. Život ide dalje.
INDIJANAC JE OBUKAO BRANITELJSKU ODORU. Ovaj vrlo zanimljiv čovjek koji je na neki način simbol Petrinje, Miljenko Hajdinjak cijeli život živi u svom filmu, u svom svijetu. Kaže da se molio za duše 500 američkih Indijanaca, a za ratno vrijeme je biciklom išao iz Žažine do Siska gdje se na misi molio za hrvatske branitelje. Njegov duh je slobodan, najbolje se osjeća kad na sebi ima svoje obilježje – pera, ali jutros kaže da je u častovog velikog dana obukao maskirnu uniformu. Uvatio se metle i čisti prostor paviljona. Kaže, sve mora biti čisto.
PRIJE DEVET SATI, prije nego što će zvono crkve sv. Lovre zazvoniti i pozvati građane na jutarnju misu za Domovinu, počinje se skupljati veći broj građana, vojnika, pripadnika braniteljskih udruga, a po prvi put u javnosti nakon nedavne samoizolacije sa suprugom je došao pogledati ovu javnu izložbu petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Gleda fotografije iz Oluje u kojoj je i sam sudjelovao i kaže da su to bili dani. I Istinu zbori. Tih krvavih dana početka kolovoza 1995. krenula je oslobodiolačka akcija Oluja. Srećom je kratko trajala uz potpuni uspjeh i pobjedu hrvatske vojske nad srpskim okupatorom i od tada ovim starim gradom, njegovim ulicama i šetalištima plovi sloboda i mir.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here