6. kolovoz ostaje zauvijek: Dan oslobođenja Petrinje u Oluji i župni blagdan Preobraženja Gospodnjeg

Novinar:Antun Petračić

Točno prije 25 godina na današnji nadnevak osvanulo je toplo vedro, blistavo,  nedjeljno jutro 6. kolovoza 1995. Hrabri hrvatski junaci iz 2. gardijske brigade HV Grom i uz njih domaći iz 12. petrinjske domobranske pukovnije donijeli su slobodu Gradu Petrinji.

Trećeg dana vojno redarstvene operacije Oluja cijelo područje Grada Petrinje, nakon preduge  četiri ratne godine iščekivanja,  postalo je opet slobodno i hrvatsko, stvoreni su uvjeti za povratak nas tisuća – tisuća u ljeto 1991. godine nasilno protjeranih Petrinjaca iz grada i  okolnih sela.

Po  kalendaru katoličke crkve 6. kolovoza slavi se Preobraženje Gospodnje, a taj blagdan za  taj povijesni dan, sisački biskup Vlado Košić  godine 2011. utemeljio   je kao novu župu za vjernike  iz istočnog dijela  Petrinje – Slatine, Kolonije, Sisačke ulice, cijelog Češkog Sela, Nove Drenčine i Mošćenice.

( Op. U prijepodnevnim satima 6. kolovoza 1995. sadašnji biskup, a ondašnji župnik prognanika  iz Petrinje i Hrastovice V. Košić, obišao je središte Petrinje, pomolio se na zaraslim i zapuštenim mjestima  miniranih  svetišta sv. Lovre i sv. Kate.  U novim poratnim potrebama  rasterećenja tada preglomazne jedine gradske župe sv. Lovre biskup je osnovao nove  crkve  na  Slatini i Ulici Gromova. Na današnji dan prije 25 godina, u prvim satima  slobodne  Petrinje, Vlado Košić  došao je u svoj župni grad, a danas boravi u Međugorju.)

Od proglašenja nove župe neprekidno se na periferiji Petrinje gradi  nova crkva Preobraženja Gospodnjeg, veliko zidano zdanje unutra i izvana još je ograđeno skelama, s visokog tornja zvone novopodignuta zvona, uređen je  dio okoliša, a ovog četvrtka 6. kolovoza godišnja proslava Dana župe i ujedno  Dana oslobođenja Petrinje slavi se s tri svete mise.

Prva je služena u kapelici sv. Jakova u Mošćenici, a glavna  svečana podnevna i treća večernja zahvalnica u dvorani pokraj  nove crkve. Ovog dana, zbog Covida 19. primijenjene su sve epidemiološke mjere opreza, uz obvezatno  nošenje zaštitnih  maski u unutrašnjosti i potrebit razmak na otvorenom.

Glavno svečano misno slavlje, uz više svećenika Petrinjskog dekanata,  predvodio je   prečasni Robert Šreter, bivši ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija, a sada župnik crkve sv.  Mirka u zagrebačkim Šestinama.

U dugoj, ali iznimno poticajnoj propovijedi, kazivao je o svekolikoj preobrazbi prirode, svijeta i života, takvoj potrebi sviju nas u Hrvatskoj, a pritom utvrdio da je   „čovjekov preobražaj prijelaz iz zemaljskog vremena u Božju vječnost… točka na i nisu smrt  i grob, nego vječnost.“

Svečanoj misi u podne na Slatini nazočili su gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i  zamjenica Viktorija Kaleb s više suradnica iz Grada.

U završnom obraćanju župnik Damir Ceković čestitao  je Dan oslobođenja i Dan župe domicilnim vjernicima  i onima koji su pridružili ovoj zajednici, zahvalio je posebno D. Dumboviću  za dosadašnju pomoć u gradnji ovog svetišta i sustava  infrastrukture, te obnovi kapele sv. Jakova i okolnog trga  u Mošćenici. Spomenuo  je lončara Valentina Valenta  kao donatora glinenih kaleža i plitica za hostije koje su na proteklom  trodnevlju dobili voditelji ove vjerske priprave, mladomisnici Ivan Ćorić, Igor Borić i  Tomislav Antun  Vojvodić.  Župnik Preobraženja Gospodnjeg pokazao je i novu  kićenu knjigu Sv. Evanđelja, dar ovoj   crkvi od Antona Kikaša iz Kanade.

U župi slavljenici još će u 19 sati misu zahvalnicu služiti nekadašnji župnik sv. Lovre   prečasni Valent Posavec, sada  u sv. Marku u Vinici, a pjevat će zbor gospođa iz Odre kraj Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here