Bilo je teško. Bilo je mrtvih i ranjenih. A onda je došao Stipetić

Autor:Miroslav Šantek

JUTRO U MOŠĆENICI 6. KOLOVOZA 2020. Mokro od silne kiše koja se ispadala. Teče rijeka automobila tim naseljem između Petrinje i Siska. Mještani su se zavukli u svoje kuće i čekaju da se vrati toplo kolovoško sunce. Život teče normalno. Usporeno. Oko 10 ujutro dolazi sa svojim suradnicima iz Petrinje gradonačelnik Darinko Dumbović. Nosi u rukama svijeće s hrvatskom trobojnicom i pali ih pored Spomenika poginulim braniteljima i civilima Mošćenice u Domovinskom ratu. Nešto poslije i kod raspela na ulazu u Mošćenicu s petrinjske strane, u blizini Finela, tamo gdje je godinama trajala ratna opasnost i tamo odakle je te čuvene 1995. krenula Oluja i napad na okupiranu Petrinju. Nažalost, sam početak akcije na ovom potezu je počeo tragično sa smrću i ranjavanjem hrvatskih vojnika i visokih časnika. Frontalni napad zamišljen od strane tadašnjeg generala – bojnika Ivana Basarca nije uspio. Prevelike žrtve su se dogodile prvog dana i onda sam vrhovni zapovjednik Tuđman šalje čovjeka koji je potpuno drugačije postavio napadnu taktiku koja je donijela nakon dva dana pobjedonosni ulaz i oslobođenje Petrinje.

Bio je to  general-pukovnik Petar Stipetić. U godinama poslije Stipetić je uvijek govorio da se proslava Oluje treba održati i u drugim gradovima a ne samo u Kninu, a njegovo ime je ostalo zapamćeno kod svih ratnika koji su oslobodili Petrinju, baš kao i kod samih Petrinjaca. Stipetić je njihov. Gradsko vijeće Grada Petrinje ga je proglasilo počasnim građaninom Grada Petrinje. Isto su napravili i gradovi Sisak i Glina.

I DUMBOVIĆ SE SJEĆA FINELA. Sjeća se da je prije točno četvrt stoljeća bio na ovom mjestu. Vidio je rat. Mrtve i ranjene. Granate koje padaju, rafale koji odjekuju šumom između Mošćenice i Petrinje. U svom autu je vozio ranjenike prema bolnici. Kaže da se ti teški trenuci nikada ne smiju zaboraviti i da je 6. kolovoz izuzetno važan datum za Petrinju i Petrinjce. I ponovio da odavde daje poruku da ne ostanemo u nekom zapostavljenom položaju i da nismo u zaboravu jer država Hrvatska se stvarala baš na ovom mjestu. Natopljenom krvlju.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here