Čovjek koji je sjedio sa mnom u zemljanoj rupi jedne davne ratne zime je napisao pjesmu Moja Petrinja

Autor:Miroslav Šantek

Taj dečko je imao dugu kosu i bio je smrtno bolestan. Od rane mladosti je bio zaražen rock virusom, vrlo opasnom stvari koja vas ne pušta cijeli život i protiv koje nema lijeka. Sjedio je u zemljanoj rupi, dubokoj oko metar i pol prepunoj smrznutog blata okovanog srebrnim ledom i snijegom koji se bijelio okolnom šumom. Na nebu, kroz gole krošnje gorjele su zvijezde u dubokoj noći i hladnoća je bila nenormalna. Sjedio je u toj rupi u neprijateljskom poluokruženju te zime početkom 1992. i pušio cigaretu. I pričao mi u gluho, bolesno doba o nekim rock bendovima. Smrzavali smo se sa kalašnjikovima u rukama od 18 popodne do 6 ujutro. Biio smo mladi. Jako mladi. I mogli smo podnijeti te uvjete. Dijelili smo istu sudbinu te davne zime, ali nisam do današnjih dana znao da sam bio svjedok priče. Preciznije – jedne pjesme o Petrinji.

Njega je mučila velika nesreća i tuga koju je skrivao u sebi. Dio njegove bliske obitelji je ostao zarobljen u okupiranoj Petrinji. Nije znao ništa. Nisu stizale nikakve vijesti. A to je ono najgore. A u njemu su se rađali stihovi i akordi pjesme. O tom gradu kojeg je toliko volio i za kojeg u tom vremenu nije znao hoće li uopće ikada više hodati tim ulicama. Tog proljeća su se naši ratni putevi zauvijek razišli, a on je jedne noći tih ratnih i nesretnih devedesetih uobličio tu pjesmu i izbacio ju iz sebe. U studiju Radio Siska snimljen je demo snimak pjesme na audio kazetu. Zvala se Moja Petrinja, a otpjevao ju je pokojni Darko Komlinović, a gitare je odsvirala također danas pokojna sisačka gitarska legenda Mario Vukušić – Jimmy.

Taj dečko s početka ove priče se zove Ivo Sanković. Danas ima finu,dugu bradicu i možete ga vidjeti u petrinjskom Hrvatskom domu gdje je i zaposlen. Zadnjih godina je postao vrlo plodan autor i ponovno s lokalnim glazbenicima svira i snima pjesme sebi za dušu. Onaj rock virus u njemu ga tjera da to radi dok je živ. Ne da mu mira. I ovih dana je snimio novu pjesmu.

A kazeta s pjesmom Moja Petrinja se zavrtila prije sedam godina. Puštana je i u eter i digitalizirana pjesma može se pronaći i poslušati i na You Tubeu. Mnogi su je čuli, najčešće u vrijeme kad se obilježava Oluja i oslobođenje Petrinje, mnogima se sviđa, ali nitko nije znao cijelu priču o njenom nastanku i autoru.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here