„Petrinja u slikama“ u zgradi Grada Petrinje: Svoju intarziju – zidni sat sa simbolima Željko Lipovac uručio gradonačelniku Darinku Dumboviću

Novinar Antun Petračić

Željko Lipovac, predsjednik  Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriat ostvario je svoju želju, obećanje i najavu: za Lovrenčevo  2020.  Gradu Petrinji izradio je i poklonio svoju intarziju velikog formata, 140×85 centimetra.

Unikatno umjetničko djelo izrađeno u složenoj  tehnici  raznobojnih listića furnira, zidni sat s desetak simbola koji predstavljaju osnovu Grada Petrinja,  u maloj gradskoj vijećnici danas je Željko Lipovac uručio gradonačelniku Darinku Dumboviću, u nazočnosti više  suradnica.

– Ovom gestom htio sam izraziti svoju privrženost i ljubav prema sredini za koju me veže više nego emocionalni odnos, jer  čitav život ovdje sam, i ne mislim otići. Već duže vrijeme osjećam poriv da se makar simbolički ovako odužim svome gradu. Petrinja je bila ranjena i to teško, i još se liječi, a želim da nastavi smjerom napretka i prosperiteta, držeći se i dalje ovih simbola koji predstavljaju ono što grad ima i nudi, a s vremenom će ih biti još više, siguran sam- kazao je donator zidne slike-sata.

Izrađena je  za 60-tak sati, od kraja prošle godine do nedavno, u danima epidemije koronavirusa.

Željko Lipovac  je na svoju  intarziju ugradio likove djece jer je Petrinja- grad djece, loptu-znak sporta, leptir znači povezanost s prirodom, toranj sv. Lovre simbol  duhovnog središta, note i slikarski pribor predstavljaju glazbu, likovnost i svekoliku kulturu, list lipe je znak Petrinje-grada lipe, bager  označuje  gradnju, obnovu  i bolje životne uvjeta, jabuka i mrkva su u ime OPG-ova, stucka kao tradicijski obrt, a  tu  je i stablo kestena, još jedna prepoznatljivost Grada Petrinje.

– Sve sam to stavio unutar administrativnih granica našeg Grada, a u središtu intarzije su sat, podsjetnik da  vrijeme nikoga ne čeka i kotač zamašnjak kao središte Grada i  gradska uprava iz koje dolaze sva planiranja, dogovaranja, ugovaranja i financiranja i svojom inercijom djeluje na sve oko sebe –  autor je dodatno opisao izgled svoje intarzije.

Na vrijednom, neobičnom poklonu, koji će se  postaviti na vidljivom mjestu u gradskoj zgradi,  zahvalio je  gradonačelnik Darinko Dumbović.

-Ugodno sam iznenađen ovim poklonom koji će ostati vječita uspomena i kojeg primamo od srca. Ovo lijepo djelo podsjeća na trajne vrijednosti grada Petrinje, ali i na sve ono što kao udruga Petriart radite za grad, daje svoj doprinos životu grada, pogotovo u humanitarnim aktivnostima. Podsjećam  da je u zajedničkoj akciji svih nas napravljeno dobro djelo i  skupilo  se  200.000  kuna za svlačionice  naše djece. Ovom gestom dajete dobar primjer, podsjećate da uvijek trebamo naći vremena za dobra djela, koja će ostaviti trajne vrijednosti našem gradu. Želim da ovom slikom dobijemo i nove inspiracije, ali i da se potakne u nama zahvalnost za sve one koji su kroz povijest obilježili i dali doprinos našem gradu – kazao je D. Dumbović.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here